ΑΘΗΝΑ
03:59
|
17.05.2024
Η επικεφαλής του ΔΝΤ,Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας σήμερα στο Μαρόκο αποκάλυψε το σχέδιο για πλατφόρμα Κεντρικής Τράπεζας ψηφιακών νομισμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδιο δημιουργίας μίας διαδικτυακής πλατφόρμας για μία «Κεντρική Τράπεζα ψηφιακών νομισμάτων»  (γνωστά και ως CDBCs) αποκάλυψε σήμερα μιλώντας στο Ραμπάτ του Μαρόκου η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα υποστήριξε πως μία Κεντρική Τράπεζα ψηφιακών νομισμάτων δεν θα πρέπει να είναι κατακερματισμένη ανάλογα με τις προτάσεις ανά χώρες αλλά να διαθέτει συστήματα «που συνδέουν τις χώρες και εξασφαλίζουν πιο αποτελεσματικές και δίκαιες συναλλαγές».

«Για το λόγο αυτό, στο Δ.Ν.Τ. δουλεύομε πάνω στην ιδέα μίας πλατφόρμας μίας παγκόσμιας Κεντρικής Τράπεζας ψηφιακών νομισμάτων» ανέφερε η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ.

Όπως τόνισε, το υπό επεξεργασία σχέδιο επιδιώκει την συμφωνία των Κεντρικών Τραπεζών  πάνω σε ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο ψηφιακών νομισμάτων που θα επιτρέψουν την διεθνή λειτουργία του δίχως εμπόδια. Τυχόν αδυναμία συμφωνίας σε μία τέτοια κοινή πλατφόρμα θα δημιουργούσε, όπως υποστήριξε η Γκεοργκίεβα, «ένα κενό που πιθανώς θα καλύψουν τα κρυπτονομίσματα».

Η Γκεοργκίεβα πρόσθεσε πως μία Κεντρική Τράπεζα ψηφιακών νομισμάτων θα έχει μία κεντρική αρχή αλλά τα κρυπτονομίσματα λειτουργών σχεδόν πάντα δίχως κεντρικό σύστημα με αποτέλεσμα διάφορες δυσλειτουργίες. Πρόσθεσε ακόμη πως ήδη 114 Κεντρικές Τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να διερευνούν το ενδεχόμενο της Κεντρικής Τράπεζας Ψηφιακών Νομισμάτων και πως το 10% αυτών έχει ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές διεργασίες.

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε με νόημα πως το σχέδιο μίας τέτοιας τράπεζας όχι μόνον θα διευκόλυνε τις συναλλαγές αλλά θα μείωνε και τα κόστη λέγοντας ότι σήμερα ο μέσος όρος μεταφορών χρήματος είναι γύρω στο 6,3% και ανέρχεται σε 44 δις. δολάρια ετησίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Β.Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα