Το όργανο εργασιακών προτύπων του ΟΗΕ είπε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι πρέπει να κάνει αλλαγές στους εξαιρετικά αμφιλεγόμενους νέους νόμους για τις απεργίες, οι οποίοι σύμφωνα με τους επικριτές απειλούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Βρετανών εργαζομένων.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), μια υπηρεσία του ΟΗΕ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να «διασφαλίσει ότι η υπάρχουσα και μελλοντική νομοθεσία είναι σύμφωνη» με τους διεθνείς κανόνες για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει τεχνική βοήθεια από τους ειδικούς του οργανισμού.
Η ΔΟΕ κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει στους εργαζόμενους των συνδικάτων να ψηφίζουν ηλεκτρονικά – αντί να βασίζεται σε αυστηρά ελεγχόμενες ταχυδρομικές ψήφους. Θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τη διαβούλευση με τα συνδικάτα και να περιορίσει τις κυβερνητικές εξουσίες για να διασφαλίσει ότι «δεν παρεμβαίνουν στην αυτονομία και τη λειτουργία των οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών».
Το Συνέδριο των Συνδικάτων (TUC) περιέγραψε τα συμπεράσματα της ΔΟΕ, που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από μια επιτροπή για τα εργασιακά πρότυπα, ως μια «εξαιρετικά ενοχλητική» επίπληξη για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το TUC, το κύριο συνδικαλιστικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέβαλε καταγγελία κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο. Η καταγγελία ισχυριζόταν ότι οι υπουργοί είχαν λάβει μέτρα για να επιτεθούν στο δικαίωμα στην απεργία, το οποίο προστατεύεται από μια σύμβαση της ΔΟΕ από το 1948.
Το TUC τόνισε ότι ήταν η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο κλήθηκε να ζητήσει τεχνική βοήθεια από το 1995 υπό τη συντηρητική κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ. Τα συμπεράσματα παραδόθηκαν από μια επιτροπή που εξέτασε επίσης υποτιθέμενα ζητήματα σε αυταρχικά καθεστώτα όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Γκαμπόν και το Τουρκμενιστάν.
Η παρέμβαση της ΔΟΕ έρχεται ενόψει της πρώτης επετείου του μεγαλύτερου κύματος βιομηχανικής δράσης που παρατηρήθηκε στη Βρετανία εδώ και τρεις δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια των αναταραχών, που ξεκίνησαν στις 21 Ιουνίου 2022 με την απεργία των σιδηροδρομικών εργαζομένων, οι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα διαμαρτυρήθηκαν για υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με εργάτες αποθηκών και λιμανιών, υπαλλήλους της Royal Mail, κατώτερους γιατρούς, δασκάλους ακόμη και δικηγόρους να προσχωρούν σε απεργιακές δράσεις.
Τα συμπεράσματα της επιτροπής αντιπροσωπεύουν ένα πλήγμα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είχε επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι έκανε σκόπιμες επιθέσεις στο δικαίωμα στην απεργία, και είχε πει ακόμη και ότι η ΔΟΕ υποστήριξε τους κανόνες της.
Ο Πολ Νόβακ, γενικός γραμματέας του TUC, δήλωσε: «Αυτό είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για την κυβέρνηση των Συντηρητικών και μιλάει για το μέγεθος των επιθέσεων κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
«Το δικαίωμα στην απεργία είναι θεμελιώδης ελευθερία. Αλλά οι Συντηρητικοί του επιτίθενται με το φως της ημέρας με το νομοσχέδιο για τις απεργίες».
Η τελευταία νομοθεσία της κυβέρνησης για τις απεργίες βρίσκεται στο τελικό στάδιο στο κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο, υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Επιχειρήσεων Γκραντ Σαπς, απειλεί να καταστήσει υποχρεωτική την παρουσία στην εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργιακής δράσης σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, της πυροσβεστικής και διάσωσης, της εκπαίδευσης, των μεταφορών, του πυρηνικού παροπλισμού και τις ασφάλειας των συνόρων. Η αστυνομία, ο στρατός και ορισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν ήδη απαγορευτεί να απεργούν.
Οι νεότεροι περιορισμοί περιλαμβάνουν επίσης την αύξηση της ελάχιστης περιόδου ειδοποίησης για τη απεργιακή δράση από δύο σε τέσσερις εβδομάδες και την αύξηση του ορίου υποστήριξης της απεργίας στο 50% των μελών. Οι βουλευτές ψήφισαν επίσης πέρυσι νομοθεσία που επιτρέπει στις εταιρείες να προσλαμβάνουν πρακτορεία για να αντικαταστήσουν το προσωπικό που απεργεί.
Οι νέοι νόμοι έχουν αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επικρίσεων από συνδικάτα, πολιτικούς της αντιπολίτευσης, τη μεικτή επιτροπή του κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και από εργοδότες. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν επιχειρηματολογήσει κατά πολλών από τις αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που επιτρέπει στις εταιρείες να προσλαμβάνουν πρακτορεία για να αντικαταστήσουν τους απεργούς.