Οι Ελβετοί ενέκριναν χθες Κυριακή 18/6 τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου για τις επιχειρήσεις και έναν νόμο για το κλίμα που στοχεύει στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SRF.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν το 80% όσων ψήφισαν στο εθνικό δημοψήφισμα της Κυριακής υποστήριξε την αύξηση του επιχειρηματικού φόρου της χώρας στο 15% παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή από τον τρέχοντα μέσο ελάχιστο όρο του 11%, μια ασυνήθιστα ισχυρή επιδοκιμασία.
«Αυτό διασφαλίζει ότι η Ελβετία δε θα χάσει κανένα φορολογικό εισόδημα σε ξένες χώρες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σάτερ. «Θα δημιουργήσει επίσης ασφάλεια δικαίου και σταθερό πλαίσιο».
Ο νόμος για το κλίμα εγκρίθηκε επίσης και έλαβε την υποστήριξη του 59% των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα.
Το 2021, η Ελβετία προσχώρησε σε σχεδόν 140 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον καθορισμό ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις μεγάλες εταιρείες, μια κίνηση που στοχεύει στον περιορισμό της πρακτικής μετατόπισης κερδών σε χώρες με χαμηλή φορολογία. Ακόμη και με την αύξηση, η Ελβετία θα εξακολουθεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα εταιρικής φορολογίας στον κόσμο και η πρόταση, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει 2,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,56 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως σε πρόσθετα έσοδα, έχει υποστηριχθεί από επιχειρηματικούς ομίλους, τους περισσότερους πολιτικούς κόμματα και το κοινό.
Ο νόμος για το κλίμα, ο οποίος επανήλθε σε τροποποιημένη μορφή μετά την απόρριψή του το 2021 ως υπερβολικά δαπανηρός, έχει πυροδοτήσει περισσότερες συζητήσεις με εκείνους που αγωνίζονται εναντίον του να αποκτούν έλξη τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι υποστηρικτές λένε ότι ο νόμος είναι το ελάχιστο που χρειάζεται να κάνει η εν λόγω αναπτυγμένη χώρα για να αποδείξει τη δέσμευσή της στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ αντίπαλοι από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα λένε ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια.
Στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι ψηφοφόροι ενέκριναν επίσης την επέκταση ορισμένων διατάξεων του έκτακτου νόμου για τον κορονοϊό στην χώρα, που απαιτείται σύμφωνα με το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, όπου η νομοθεσία τίθεται σε ψηφοφορία του κοινού.
Στην Ελβετία βρίσκονται τα γραφεία και τα κεντρικά γραφεία περίπου 2.000 ξένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Google καθώς και 200 ελβετικών πολυεθνικών, όπως η Nestle. Ενώ όλα θα επηρεαστούν, οι επιχειρηματικοί όμιλοι χαιρέτησαν τη μεγαλύτερη βεβαιότητα που θα έφερνε ο νέος φόρος, ακόμη κι αν η Ελβετία έχανε μέρος της γοητείας της για τους χαμηλούς φόρους.
«Καμία άλλη χώρα δεν πρόκειται να έχει χαμηλότερους φόρους. Θέλουμε τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα να παραμείνουν στη χώρα και να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την ελκυστικότητά της για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Κρίστιαν Φρέι, από την Economiesuisse, μια ομάδα λόμπι.
«Ο ελβετικός πληθυσμός έστειλε σθεναρό μήνυμα: ο νόμος για να φθάσει η χώρα στις μηδέν καθαρές εκπομπές έγινε δεκτός σήμερα (…) [Είμαι] πολύ ευτυχής που τα επιχειρήματα της επιστήμης για το κλίμα εισακούστηκαν», ανέφερε με ικανοποίηση ο Ματίας Χους, επιστήμονας ειδικευμένος στους παγετώνες, μέσω Twitter.
Ο ειδικός δεν έχει σταματήσει να προειδοποιεί για την εξαφάνιση των παγετώνων, που μετράει συστηματικά καθώς είναι επικεφαλής δικτύου συγκέντρωσης δεδομένων για αυτούς στην Ελβετία (του GLAMOS).
Το ενεργειακό ζήτημα είναι ακανθώδες, σε μια χώρα που εξαρτάται κατά το 75% από τις εισαγωγές.