Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών ανατολικής και δυτικής Λυβύης που συμμετέχουν στην «επιτροπή 6+6» ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο εκλογικό νόμο που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Ο νέος νόμος παραδόθηκε την Κυριακή στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμπντουλαγί Μπατίλι, από τον επικεφαλής του (δοτού) Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου, Χάλιντ αλ Μίσρι.
Η «επιτροπή 6+6» (που απαρτίζεται από έξι εκπροσώπους του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης και έξι εκπροσώπους του δοτού λιβυκού Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου) είχε αναλάβει το διάλογο με τελικό στόχο έναν νέο εκλογικό νόμο που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μετά την αναβολή τους τον Δεκέμβρη του 2021.
Οι βασικές διατάξεις του νόμου είχαν σε ένα μεγάλο βαθμό συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση των μελών της επιτροπής στις 6 Ιουνίου 2023 στο Μαρόκο με το άρθρο 85 αν αναφέρει ότι ούτε ο πρωθυπουργός Αμπντουλαχαμίντ Ντμπεϊμπά που εδρεύει στην Τρίπολη, ούτε κάποιος άλλος από το διορισμένο Κρατικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με σχετικό σημερινό ρεπορτάζ της λιβυκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Libya Update, αναφέρεται επίσης στο άρθρο 23 του νέου εκλογικού νόμου πως η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους θα αποφασιστεί από κοινού από την Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (HNEC) , το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο και την εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμπντουλαγί Μπατίλι ενημέρωσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον λιβυκό εκλογικό νόμο και την πιθανότητα διεξαγωγής προεδρικών εκλογών ως το τέλος του 2023.
Απηύθυνε μάλιστα έκκληση σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους σε Λίβυους αξιωματούχους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών.
Κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο απεσταλμένος ανέφερε ότι οι προσπάθειες της επιτροπής 6 + 6 είναι καλές, αλλά όχι επαρκείς για την επίλυση όλων των εκκρεμών προβλημάτων στον τρόπο των εκλογών, καθώς οι αντιδράσεις στα αποτελέσματα της επιτροπής έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές πτυχές που έχουν δεν συμφωνήθηκε, επιπλέον των παρατηρήσεων που έλαβε η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή σχετικά με αυτούς τους νόμους.
Επίσης, ο Μπατίλι κάλεσε επίσης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του την ανάγκη επέκτασης του διαλόγου για την ασφάλεια και τον στρατιωτικό διάλογο στις τρεις περιοχές της Λιβύης για την υποστήριξη της στρατιωτικής τροχιάς που προέρχεται από τα αποτελέσματα του Βερολίνου.
Νέα μεταβατική κυβέρνηση στηρίζει ο Χάφταρ
Το Σάββατο, ο αρχηγός του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ που έχει την έδρα του στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης δήλωσε πως στηρίζει την πρόταση για τη συγκρότηση νέας λιβυκής μεταβατικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, σήμερα, ο Πρόεδρος της λιβυκής Βουλής της Αιγύπτου, Χανάφι Τζάμπαλι συναντήθηκε στο Κάιρο με τον πρόεδρο της λιβυκής βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, υπογράφοντας συμφωνία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Σάλεχ τόνισε πως η διμερής συνεργασία θα ενεργοποιηθεί «σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής, διοικητικής και χρηματοπιστωτικής». Επισήμανε επίσης με νόημα πως ο μόνος λιβυκός θεσμός που έχει δικαίωμα να εκδίδει νόμους στη χώρα αυτή «είναι η βουλή των Αντιπροσώπων».
Ο Αγκίλα Σάλεχ, από τη μεριά του, εκτίμησε το ρόλο «κλειδί» όπως είπε της Αιγύπτου στην στήριξη των λιβυκών κρατικών θεσμών, προσθέτοντας πως το λιβυκό κοινοβούλιο θα συνεργαστεί με το Ανώτατο Προεδρικό Συμβούλιο για να συγκροτήσουν το συντομότερο μία μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.