ΑΘΗΝΑ
16:37
|
27.04.2024
Η Γκαμπριέλα Καστελάνος, γνωστή ως μαχήτρια εναντίον της διαφθοράς στην Ονδούρα, λέει πως δέχθηκε απειλές αφότου κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεποτισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία από τις πιο γνωστές «ακτιβίστριες» κατά της διαφθοράς στην Ονδούρα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πατρίδα της λόγω απειλών που δέχθηκε σε βάρος της ζωής της, εβδομάδες αφότου κατηγόρησε την κυβέρνηση της προέδρου Σιομάρα Κάστρο για νεποτισμό.

Η Γκαμπριέλα Καστελάνος, εκτελεστική διευθύντρια του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (CNA), το οποίο ερευνά τη δημόσια διαφθορά στην Ονδούρα για σχεδόν μια δεκαετία, έφυγε από τη χώρα την Κυριακή με την οικογένειά της και ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η ίδια είπε σε τοπικά ΜΜΕ.

«Δεδομένης της κατάστασης ανασφάλειας που αντιμετωπίζει η οικογένειά μου και εγώ, αποφασίσαμε να φύγουμε από τη χώρα και (ελπίζουμε) να διερευνηθούν αυτά τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε η Καστελάνος στο τηλεοπτικό κανάλι 3.

Η Καστελάνος, η οποία είχε προσκληθεί σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS), δεν διευκρίνισε από πού προέρχονται οι απειλές ή με ποια έρευνα σχετίζονται, αλλά είπε ότι ξεκίνησαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Στις 24 Μαΐου, το CNA δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση της Ονδούρας παρακολούθησε συγγενείς της Κάστρο για θέσεις στην προεδρία, το υπουργικό συμβούλιο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η πρόεδρος Κάστρο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς την επόμενη μέρα και τους χαρακτήρισε ψευδείς, κατηγορώντας το CNA ότι σιωπούσε για τη διαφθορά επί της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο οποίος εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για διακίνηση ναρκωτικών πέρυσι.

Ο Χεράρντο Τόρες, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κάστρο, είπε ότι οι απειλές κατά της Καστελάνο δεν προέρχονται από το εσωτερικό της κυβέρνησης.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλάβουμε από πού προέρχονται και ότι η κα Καστελάνος μπορεί να επιστρέψει στη χώρα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα