Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια νέα στρατηγική για την οικονομική της ασφάλεια, η οποία αποσκοπεί στο να ανακοπεί ο κινεζικός κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σχολιάζεται ότι η νέα στρατηγική σηματοδοτεί μια στροφή της Ε.Ε. σε μία περισσότερο προστατευτική οικονομική πολιτική.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε αναφερθεί τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας της για τις σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας, σε δυνητικούς περιορισμούς κάποιων επενδύσεων ή νευραλγικών εξαγωγών.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων «που προκαλούνται από συγκεκριμένες οικονομικές ροές και συγκεκριμένα οικονομικά εργαλεία εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και των επιταχυνόμενων τεχνολογικών αλλαγών», αν και εξαγγέλλεται ότι η Ε.Ε. επιθυμεί να διατηρήσει το οικονομικό της άνοιγμα στον κόσμο και τον δυναμισμό της.
«Η παγκόσμια ολοκλήρωση καθώς και οι ανοιχτές οικονομίες αποτέλεσαν μια θετική δύναμη για τις επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα και την ευρωπαϊκή μας οικονομία. Αυτό δεν θα αλλάξει στο μέλλον. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς έναντι ενός κόσμου που έχει ήδη γίνει πιο αμφισβητούμενος (…) Για τον λόγο αυτό άλλωστε το θέμα της οικονομικής ασφάλειας έγινε προτεραιότητα για εμάς και πολλούς από τους εταίρους μας» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Σήμερα η Ευρώπη γίνεται η πρώτη μεγάλη οικονομία που καθορίζει μια στρατηγική για την οικονομική ασφάλεια. Διασφαλίζεται η κυριαρχία, ασφάλεια και ευημερία της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από ορισμένους οικονομικούς δεσμούς εξελίσσονται γρήγορα στο σημερινό γεωπολιτικό και τεχνολογικό περιβάλλον και συγχωνεύονται όλο και περισσότερο με ανησυχίες για την ασφάλεια», και, επομένως, «η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προκειμένου να εντοπίζει από κοινού, να αξιολογεί και να διαχειρίζεται τους κινδύνους για την οικονομική της ασφάλεια».
Η στρατηγική προτείνει τη διεξαγωγή διεξοδικής εκτίμησης του ρίσκου σε ό,τι αφορά:
- την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας
- την κυβερνοασφάλεια κρίσιμων υποδομών
- την ασφάλεια της τεχνολογίας
- την μετατροπή των εξαρτήσεων ή της οικονομικής διείσδυσης σε όπλο
Η εκτίμηση του ρίσκου προτείνεται να διενεργείται από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη σε συνεργασία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τη στρατηγική, ο μετριασμός του ρίσκου θα περνούσε μέσα από:
- την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., με την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, τη στήριξη μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας, την επένδυση σε δεξιότητες και την προώθηση της ερευνητικής, τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης της Ε.Ε.
- την προστασία της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. μέσω μιας σειράς υφιστάμενων πολιτικών και εργαλείων και εξέταση νέων για την αντιμετώπιση πιθανών κενών.
- τη συνεργασία με το ευρύτερο δυνατό φάσμα εταίρων για την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης και της οριστικοποίησης εμπορικών συμφωνιών, της ενίσχυσης άλλων εταιρικών σχέσεων, της ενίσχυσης της διεθνούς οικονομικής τάξης που βασίζεται σε κανόνες και των πολυμερών θεσμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και της επένδυσης στην αειφόρο ανάπτυξη μέσω της «Παγκόσμιας Πύλης» της Ε.Ε. (η οποία θεωρείται η ευρωπαϊκή απάντηση στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού»).
Το κείμενο της Κομισιόν θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου.