ΑΘΗΝΑ
14:32
|
01.05.2024
Η Γαλλίδα υπ.Εξ. δήλωσε πως ενημέρωσε την Πρετόρια για το «ενδιαφέρον» του Γάλλου Προέδρου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Αυγούστου ως παρατηρητής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία ζήτησε πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής των BRICS που πρόκειται να διεξαχθεί τον Αύγουστο στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά.

Εάν της δοθεί η πρόσκληση, η Γαλλία θα γίνει το πρώτο μέλος της G7 που θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής των BRICS.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας L’ Opinion ανέφερε ότι ο Μακρόν ζήτησε από τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο, Σίριλ Ραμαφόζα, μια πρόσκληση στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 22-24 Αυγούστου.

Σημειώνεται επιπλέον πως το Παρίσι θα φιλοξενήσει αύριο και μεθαύριο τη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο Χρηματοδότησης, στην οποία πρόκειται να συμμετέχει και ο Ραμαφόζα.

Η Κολονά αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει την Πρετόρια για το «ενδιαφέρον» του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να συμμετάσχει στη διάσκεψη ως παρατηρητής.

«Ενημέρωσα την ομόλογό μου… για τη διαθεσιμότητα και το ενδιαφέρον του προέδρου για τη συνέχιση του διαλόγου που διατηρεί η Γαλλία με τα BRICS», είπε χθες η Κολονά σε συνέντευξη Τύπου στην Πρετόρια μετά από συνάντηση με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό της, Ναλέντι Πάντορ.

Ωστόσο, οι σχέσεις του Μακρόν με τη Ρωσία, μέλος των BRICS είναι ιδιαίτερα τεταμένες, πράγμα που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ενδεχόμενο μιας από κοινού παρουσίας του Μακρον με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διαδίδει αντιγαλλική προπαγάνδα σε αφρικανικές χώρες, στις οποίες το Παρίσι έχει χάσει την επιρροή του τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, έχει μιλήσει για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία και έχει αυτοπροταθεί ως πιθανός μεσολαβητής, όμως παράλληλα συνεχίζει να στέλνει βαρέα όπλα στο Κίεβο και υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο που συνέταξε η Ουκρανία.

Η Κολονά, σύμφωνα με τον γαλλικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RFI, είπε ότι το Παρίσι «σκέφτεται δυνατά», προσθέτοντας ότι «ο διάλογος είναι πάντα θετικός: Ακόμα κι όταν δεν συμφωνείτε 100% σε όλα, πρέπει να μιλήσετε για να καταλάβετε ο ένας τον άλλον και να βρείτε λύσεις».

Η υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ, δήλωσε πως εκτιμά ότι η συμμετοχή της Γαλλίας θα ήταν μια «καινοτομία στο τρέχον μοντέλο συμμετοχής στα BRICS» που θα «ενίσχυε την παγκόσμια εμβέλεια του φόρουμ των BRICS».

Ωστόσο, είπε ότι η απόφαση εξαρτάται από τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο, Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος είναι ο νυν πρόεδρος του μπλοκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα