ΑΘΗΝΑ
16:50
|
02.05.2024
Πριν από το Ομάν και το Κουβέιτ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε μεταβεί (την Τρίτη) στο Κατάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επισκέψεις σε Κουβέιτ και Ομάν ξεκίνησε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο πλαίσιο κινήσεων της ιρανικής διπλωματίας για βελτίωση των σχέσεων με άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Στο Κουβέιτ, ο Ιρανός υπουργός συζήτησε με τον πρωθυπουργό ’Αχμαντ Ναουάφ αλ-’Αχμαντ αλ-Σαμπάχ «τις τελευταίες εξελίξεις στην περιφερειακή και παγκόσμια σκηνή».

Kuwait's Prime Minister Sheikh Ahmad Nawaf al-Ahmad al-Sabah (R) meeting with Iran's Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian (L), in Kuwait City

Όπως τόνισε στη συνέχεια με ανάρτησή του στο Τουίτερ:

«Η λύση των προκλήσεων με τη συλλογική συμμετοχή των χωρών της περιοχής είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος στις χώρες και να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο».

Λίγες ώρες πριν ο Ιρανός υπουργός είχε επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, Μουσκάτ, έχοντας μία «εποικοδομητική και θετική συνομιλία» με τον Ομανέζο ομόλογό του, Μπαντρ αλ-Μπουσάιντι.

Oman's Foreign Minister Sayyid Badr al-Busaidi (R) said there is 'great consensus in the visions of the two states,' the official Oman News Agency said

Πριν από το Ομάν και το Κουβέιτ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε μεταβεί (την Τρίτη) στο Κατάρ, όπου συζήτησε για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του ενώ επόμενος σταθμός είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Συνάντηση Μπαγερί με Ενρίκε Μόρα

Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγερί, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα, συνάντησε στη Ντόχα του Κατάρ τον Ενρίκε Μόρα, το δεξί χέρι του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Είχα μια σοβαρή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Ενρίκε Μόρα στη Ντόχα» ανέφερε στο Τwitter ο Αλί Μπαγερί, προσθέτοντας: «Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων που αποσκοπούν στην άρση των κυρώσεων».

Ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, Πέτερ Στάνο, επιβεβαίωσε σήμερα τη συνάντηση αυτή, στο πλαίσιο της «καθοριστικής δέσμευσης της ΕΕ με το Ιράν», λέγοντας: «Διατηρούμε ανοιχτές τις διπλωματικές οδούς, όπως μέσω αυτής της συνάντησης στο Ντόχα, για να εξετάσουμε όλα τα θέματα ανησυχίας με το Ιράν».

Εδώ και καιρό, Ιράν και ΗΠΑ επιδιώκουν να μετριάσουν τις εντάσεις με μια αμοιβαία κατανόηση για να βοηθήσουν να τερματιστεί το αδιέξοδο.

Πριν λίγες μέρες, αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης με πρώτους τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, μετέδωσαν πρόσφατα ότι η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη φέρεται να βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας για να αντικαταστήσουν αυτήν του 2015 που ακυρώθηκε μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018.

Οι δύο χώρες διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες. Το Ιράν ωστόσο επιβεβαίωσε στις 12 Ιουνίου ότι συνεχίζει να διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ μέσω του Ομάν, κυρίως για τους Αμερικανούς που κρατούνται στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα