Πολλά δισεκατομμύρια σε μη στρατιωτική βοήθεια υποσχέθηκαν οι δυτικοί σύμμαχοι στην Ουκρανία, προκειμένου να αποκαταστήσει τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο υποδομές της και να καταπολεμήσει τη διαφθορά με ορίζοντα την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τονίζοντας την τεράστια κλίμακα της καταστροφής, που η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει σε περισσότερα από 400 δισ. δολάρια, διπλωμάτες και πολιτικοί ηγέτες που συμμετέχουν στη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας που διεξάγεται στο Λονδίνο, την οποία παρακολούθησαν αντιπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες, προέτρεψαν και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν και να αναζωογονήσουν μια οικονομία που έχει πληγεί από σχεδόν ενάμιση χρόνο πολέμου.
Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 1,3 δισ. δολάρια επιπλέον βοήθεια προκειμένου κυρίως να ενισχυθούν οι βασικές ουκρανικές υποδομές, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν από το Λονδίνο, διατηρώντας την ηγετική θέση των ΗΠΑ στη στήριξη του καθεστώτος του Κιέβου.
«Για όσο διάστημα η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει, θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί: να ανοικοδομήσει ζωές, να ανοικοδομήσει τη χώρα, να ανοικοδομήσει το μέλλον της», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι περίπου το μισό ποσό, 520 εκ. δολάρια θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ 657 εκατ. δολάρια θα διοχετευθούν για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών σιδηροδρόμων, των λιμανιών, των συνόρων και όλων των σημαντικών υποδομών που συνδέουν τη χώρα με την Ευρώπη.
Τα υπόλοιπα χρήματα θα διοχετευτούν σε προγράμματα για τη στήριξη ουκρανικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της ουκρανικής δημόσιας διοίκησης, κυρίως με στόχο να παταχθεί η διαφθορά, τόνισε ο Μπλίνκεν, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Κίεβο από το οποίο ζήτησε την ένταση των μεταρρυθμίσεων προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τόνισε πως «η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή και θα πρέπει τελικά να στηρίξει το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».
Από την αρχή της ρωσικής επιχείρησης οι ΗΠΑ έχουν «επενδύσει» περισσότερα από 20 δισ. δολάρια για να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία και ανάπτυξη, πέραν των άνω από 40 δισ. που έχουν διαθέσει για τη στρατιωτική θωράκιση της χώρας.
Μεγάλα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια
Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε 55 δισ. δολάρια βοήθειας έως το 2027, εκτιμώντας ότι η Ε.Ε. έχει «ειδική ευθύνη» απέναντι στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα και παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια των «27» για τη χώρα.
Οι Ουκρανοί μάς λένε ότι, όταν φαντάζονται το μέλλον τους, βλέπουν τη σημαία της Ευρώπης να κυματίζει στις πόλεις τους. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ένωσής μας, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε την ανάγκη να συνδεθεί η ανάκαμψη της Ουκρανίας με την ένταξή της στην Ε.Ε.. «Είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να συνδέσουμε κι άλλο την ανάκαμψη της Ουκρανίας με τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.», τόνισε.
Η Βρετανία, από την πλευρά της υποσχέθηκε στο Κίεβο, χρηματοδότηση ύψους 305 εκ. δολαρίων σε βοήθεια και 3,8 δισ.σε εγγυήσεις δανείων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ουκρανία.
Τέλος, η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφάλισης για την κάλυψη των επενδύσεων στην Ουκρανία από κινδύνους που συνδέονται με τον πόλεμο, μέσω της γαλλικής κρατικής τράπεζας επενδύσεων.
Πιέσεις Ζελένσκι για ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη μέσω βίντεο, τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται δράση, όχι μόνο δεσμεύσεις. «Πρέπει να περάσουμε από το όραμα σε συμφωνίες και από τις συμφωνίες σε πραγματικά έργα», είπε χαρακτηριστικά.
Πιέζοντας για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προέτρεψε τους δυτικούς ηγέτες να έχουν το «θάρρος» να αναγνωρίσουν ότι η χώρα του «αποτελεί ήδη βασικό μέρος των οικονομικών και αμυντικών συμμαχιών τους». «Περιμένουμε μόνο το θάρρος των ηγετών της συμμαχίας να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα, πολιτικά», υπογράμμισε.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα είναι μέρος της Ένωσής μας», αντέδρασε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αλλά τόνισε ότι το Κίεβο θα πρέπει να πληροί επιπλέον προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της διαφθοράς και της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.