ΑΘΗΝΑ
11:21
|
03.05.2024
Στο κογκρέσο των ΗΠΑ προωθείται σχέδιο για τη μεταφορά συστημάτων αεράμυνας απέναντι σε σιιτικές πολιτοφυλακές από το Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συστήματα προηγμένης αεράμυνας στους Κούρδους μαχητές «Πεσμεργκά» του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ επιδιώκουν να αναπτύξουν στην περιοχή Αμερικανοί βουλευτές και από τα δύο κόμματα.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ντον Μπέικον  προώθησε την Τετάρτη, 21 Ιουνίου, σχετική τροποποίηση σε νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό για τις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας το 2024 (NDAA)  για τη μεταφορά αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας απέναντι σε σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται κυρίως από το Ιράν.

Κούρδος Πεσμεργκά

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε αργότερα ο Αμερικανός βουλευτής στο Middle East Eye, το μέτρο έχει «ισχυρή διακομματική υποστήριξη» και θα κατευθύνει τις προετοιμασίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την εφαρμογή «σχεδίου δράσης για εκπαίδευση και εξοπλισμό των Κούρδων Πεσμεργκά και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας απέναντι σε επιθέσεις από ιρανικά συστήματα με ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα συστήματα».

Το 2022 σε περιοχές του βορείου Ιράκ καταγράφηκε κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας από Ιράν και Τουρκία με επιδρομές αμφοτέρων κατά ένοπλων Κούρδων που δρούσαν στην περιοχή. Η αυτόνομη κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ επιτρέπει στους Κούρδους του Ιράν να δρουν στην περιοχή μολονότι διατηρεί ταυτόχρονα καλές σχέσεις με την Τεχεράνη αλλά και την Άγκυρα.

Παράλληλα χτες ο Τζόναθαν Λορντ που είναι επικεφαλής του προγράμματος Μέσης Ανατολής του «Κέντρου για Νέα Αμερικανική Ασφάλεια» δήλωσε πως οι Πεσμεργκά παίρνουν ήδη κάθε μήνα 20 εκατομμύρια δολάρια σαν «υποτροφίες» συνιστώντας «συγκράτηση» στο Πεντάγωνο σε ό,τι αφορά την παροχή  προηγμένων συστημάτων αεράμυνας λόγω αυξημένης ζήτησης  και αναγκών που πηγάζουν από διάφορες πολεμικές συγκρούσεις με πρώτο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα