ΑΘΗΝΑ
11:40
|
28.04.2024
Ένα σκίτσο-σχόλιο του ζωγράφου και παραμυθά Όλιβερ Τζέφερς για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν από δύο ημέρες, στις 20 Ιουνίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. «Καθώς τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα  τρομακτικό στατιστικό στοιχείο. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε χώρες που συγκλονίζονται από συγκρούσεις, διώξεις, πείνα και κλιματικό χάος έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτοί δεν είναι απλοί αριθμοί», ανέφερε στο μήνυμά του για την ημέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια Παγκόσμια Ημέρα στη σκιά του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοικτά της Πύλου με εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές να έχουν χαθεί στα νερά του σημείου με το μεγαλύτερο βάθος στη Μεσόγειο Θάλασσα. Λίγες ημέρες μετά στον Ατλαντικό, πέντε τουρίστες, χάθηκαν λίγη ώρα αφότου ξεκίνησαν με ένα υποβρύχιο την κατάδυσή τους στο ναυάγιο του Τιτανικού. Και από εκείνη τη στιγμή οι πρόσφυγες της Μεσογείου ξανάγιναν ένας αριθμός ενώ όλοι οι προβολείς της επικαιρότητας πέφτουν πάνω στο ναυάγιο του… Τιτανικού.

Αυτό σχολιάζει με το σκίτσο για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο Όλιβερ Τζέφερες και γράφει:

Ενώ παρακολουθούμε καθηλωμένοι τις ειδήσεις για τους πέντε, κυρίως εύπορους τουρίστες που χάθηκαν σε ένα υποβρύχιο στο ταξίδι τους να βρουν και να δουν το κουφάρι ενός ναυαγημένου πλοίου, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και μόλις την περασμένη εβδομάδα ένα καράβι με εκατοντάδες επιβαίνοντες πρόσφυγες βυθίστηκε στα ανοικτά της Ελλάδας. Πολλοί άνθρωποι (ανάμεσά τους παιδιά) έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το βυθισμένο σαπιοκάραβο ταξιδεύοντας για μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή. Αυτό που συμβαίνει κάτω από τα κύματα, στα βάθη του Ατλαντικού είναι μια τραγωδία και μια πολύ αγωνιώδης περίοδος για τους οικείους αυτών των ανθρώπων, ωστόσο είναι δύσκολο να μη γίνεσαι κυνικός για την κατάσταση της σημερινής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που παρακολουθεί σαν υπνωτισμένη την τύχη ενός βαθυσκάφους ενώ γύρω της καθημερινά εκτυλίσσεται μια κρίση σαν την προσφυγική με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, οι οποίοι περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Ο Όλιβερ Τζέφερς είναι ζωγράφος και παραμυθάς, δημοφιλής για τις εικονογραφήσεις και τις τυπωμένες με χειρόγραφα στοιχεία ιστορίες του.

Για το ίδιο θέμα το σκίτσο του Γάλλου Μο Κασέμ, το οποίο αναδημοσιεύει ο ιστότοπος cartoonmovement.com

Και του Βρετανού Πίτερ Μπρουκς των βρετανικών Times:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θαύμα! Θαύμα!

17η Απρίλη-Γενική Απεργία για το 59%;  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα