Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Παρασκευή την Ισπανία και το Μαρόκο για συγκάλυψη επειδή απέτυχαν να ερευνήσουν επαρκώς τα γεγονότα που σημειώθηκαν πριν από έναν χρόνο στη Μελίγια, όταν χιλιάδες παράτυποι μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες από αυτούς.
Στις 24 Ιουνίου 2022, περίπου 2.000 Αφρικανοί μετανάστες και πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική, κυρίως από το Σουδάν, επιχείρησαν να εισέλθουν στη Μελίγια, τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας στο Μαρόκο, πηδώντας πάνω από το ψηλό συρματόπλεγμα που τον χωρίζει από τη μαροκινή πόλη Ναντόρ. Τουλάχιστον 37 έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 76 εξακολουθούν να αγνοούνται, ανέφερε η ΜΚΟ.
Σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές, οι 23 μετανάστες σκοτώθηκαν όταν έπεσαν από τον φράχτη, ενώ η Ισπανία υποστηρίζει ότι δεν σημειώθηκε θάνατος στο έδαφός της.
«Ένα χρόνο μετά τη σφαγή στη Μελίγια, οι ισπανικές και οι μαροκινές αρχές όχι μόνο συνεχίζουν να αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη, αλλά αποτρέπουν τις προσπάθειες εξεύρεσης της αλήθειας», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Άγκνες Καλαμάρ.
Η Αμνηστία ανέφερε ότι οι αρχές απέτυχαν να κάνουν κάποια προσπάθεια επαναπατρισμού των σορών των θυμάτων και δεν παρείχαν πλήρη κατάλογο ονομάτων και αιτιών θανάτου, καθώς και πλάνα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας.
«Το μάθημα της Μελίγια πρέπει να ληφθεί υπόψη ή –όπως δείχνει το ναυάγιο στα ανοικτά των ελληνικών ακτών– οι αυθαίρετες απώλειες ζωών, η βία και η ατιμωρησία στα σύνορα θα συνεχιστούν», πρόσθεσε η Καλαμάρ.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας ερεύνησε το περιστατικό της Μελίγια, αλλά αρνήθηκε να απαγγείλει κατηγορίες σε Ισπανούς αξιωματικούς που είπε ότι δεν γνώριζαν για τη θανατηφόρα συντριβή. Ισπανοί βουλευτές απέρριψαν τις εκκλήσεις για κοινοβουλευτική έρευνα.
«Δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα» ότι μέλη των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας «αύξησαν τον κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των μεταναστών», εκτίμησε στα τέλη Δεκεμβρίου η ισπανική εισαγγελία η οποία έκλεισε την υπόθεση χωρίς να απαγγείλει κατηγορίες .
Ωστόσο, ο χειρισμός του συμβάντος από τις αρχές και στις δύο πλευρές των συνόρων επικρίθηκε από ομάδες δικαιωμάτων και ανεξάρτητους ερευνητές.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και χτύπησαν τους μετανάστες την ώρα που βρίσκονταν στο έδαφος. Τις καταγγελίες αυτές αναπαρήγαγαν το BBC και το Lighthouse Reports, που κατήγγειλαν τη βία των μαροκινών αρχών, μεταδίδοντας και τα σχετικά βίντεο.
Πέντε ισπανικές ΜΚΟ κατέθεσαν προσφυγή την προηγούμενη εβδομάδα στη Μελίγια με την ελπίδα να ξεκινήσει δίκη, «η μοναδική επιλογή που μένει στους επιζώντες, τα θύματα και τις οικογένειές τους για να μάθουν την αλήθεια και να δικαιωθούν», δήλωσε η Έλενα Μαλένο της ΜΚΟ Caminando Fronteras.
Σύμφωνα με την AMDH και τις μαροκινές αρχές, μόνο ένας από τους νεκρούς μετανάστες έχει ταυτοποιηθεί και ταφεί από την οικογένειά του. Οι υπόλοιποι παραμένουν στο νεκροτομείο της Ναντόρ αναμένοντας τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους.