ΑΘΗΝΑ
16:59
|
28.09.2024
Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πλημμύρες και τα παρατεταμένα καλοκαίρια ευνοούν την αναπαραγωγή του κουνουπιού Τίγρης και άλλων υπεύθυνων για την μετάδοση ασθενειών κουνουπιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει την εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια στην Ευρώπη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, χθες Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Η τελευταία έκθεση του ECDC αποκαλύπτει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, οι μεγάλες πλημμύρες και τα παρατεταμένα καλοκαίρια έχουν οδηγήσει σε σημαντική επέκταση της δυνατότητας αναπαραγωγής του του ασιατικού κουνουπιού τίγρης (Aedes albopictus) και του κουνουπιού που θεωρείται πως μεταφέρει τον κίτρινο πυρετό (Aedes aegypti) στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το γεωγραφικό εύρος αυτών των χωροκατακτητικών ειδών κουνουπιών επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας περιοχές που προηγουμένως ήταν ανέγγιχτες και γεννώντας σοβαρές ανησυχίες.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής του ECDC Άντρεα Αμόν «εάν αυτή η τάση επιμείνει, μπορούμε να περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων, πιθανά και των θανάτων, από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Chikungunya και ο πυρετός του Δυτικού Νείλου. «Είναι ζωτικής σημασίας να ενταθούν οι προσπάθειες με στόχο τον έλεγχο των πληθυσμών των κουνουπιών, την ενίσχυση της επιτήρησης και την προώθηση μέτρων ατομικής προστασίας», πρόσθεσε.

Ενισχυτικό των ανησυχιών είναι ότι δέκα χρόνια πριν, το 2013, το κουνούπι τίγρης, είχε εντοπιστεί σε μόλις 8 χώρες της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου, με 114 περιοχές να αναφέρουν στοιχεία ύπαρξης. Σήμερα, το 2023 παρατηρείται σε 13 χώρες και 337 περιοχές.

Το 2022, υπήρξαν 71 κρούσματα δάγκειου πυρετού, με 65 στη Γαλλία και 6 στην Ισπανία. Σημειώθηκε επίσης κορύφωση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, με 1.133 κρούσματα και 92 θανάτους. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις – 1.112 – αφορούσαν σε 11 χώρες, με περισσότερες από 700 στην Ιταλία. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από το 2018, όταν ένα  μεγάλο ξέσπασμα  κατά τη διάρκεια του καύσωνα εκείνης της χρονιάς σκότωσε 180 ανθρώπους σε 10 χώρες.

Θα επιστρέψει και η ελονοσία;

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, Πίτερ Σαντς, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θεωρεί απίθανη την επιστροφή και της ελονοσίας στην Ευρώπη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, εκτιμώντας πως η επόμενη πανδημία είναι πιθανό να είναι μια ασθένεια που βρίσκεται ήδη ανάμεσά μας, με την κλιματική αλλαγή να την τροφοδοτεί και να την διογκώνει σε υγειονομική κρίση.

Προς το παρόν, η χθεσινή έκθεση του ECDC, αναφέρει σχετικά με την ελονοσία πως πάνω από το 99% από τα 4.800 κρούσματα στην Ευρώπη το 2021 αφορούσαν σε ασθενείς που είχαν ταξιδέψει σε χώρες όπου η νόσος βρίσκεται σε έξαρση, επισημαίνει όμως ότι η ελονοσία «παραμένει κίνδυνος για την ΕΕ/ΕΟΧ και υπάρχει ανάγκη για συνεχή επιτήρηση, ετοιμότητα και πρόληψη».

Αυτό που χρειάζεται, τόνισε η Άντρεα Αμόν, είναι περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις μολυσματικές ασθένειες, καθώς και λήψη βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μέτρων για τν έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών. «Απαιτείται εργαστηριακή ικανότητα για επιτήρηση, όπως και  ευαισθητοποίηση του κοινού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μύθοι και αλήθειες για τη ΔΕΠΥ

Παιδικά ποτήρια ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

ΕΟΔΥ για Ιό του Δυτικού Νείλου: 12 κρούσματα και τρεις νεκροί σε μια εβδομάδα

Σχεδόν 200 δυνητικά καρκινογόνοι παράγοντες σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα