ΑΘΗΝΑ
08:31
|
18.11.2024
Το 2015 ανακαλύφθηκαν στη ζούγκλα κατά μήκος των συνόρων Μαλαισίας-Ταϊλάνδης μαζικοί τάφοι με ανθρώπινα λείψανα, κυρίως προσφύγων Ροχίνγκια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις Ταϊλανδοί πολίτες κατηγορήθηκαν σύμφωνα με τους νόμους κατά της εμπορίας ανθρώπων της Μαλαισίας για ομαδικούς τάφους και στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων που βρέθηκαν σε μια λοφώδη και απομακρυσμένη ζούγκλα κατά μήκος των συνόρων με τη Μαλαισία πριν από περισσότερα από οκτώ χρόνια.

Οι άνδρες – ηλικίας μεταξύ 30 και 58 ετών – έφτασαν στο δικαστήριο στο Κανγκάρ στη βόρεια πολιτεία Περλίς της Μαλαισίας νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με την εφημερίδα Star.

Ένας δικαστικός διερμηνέας τους διάβασε αργότερα τις κατηγορίες, οι οποίες μαζί αφορούσαν τη διακίνηση δύο υπηκόων της Μιανμάρ – του Ζεντούλ Ισλάμ και του Μοχντ Μπελάι, ανέφερε η εφημερίδα. Δεν καταγράφηκαν ισχυρισμοί.

Ο πρώτος από τους ομαδικούς τάφους – που περιείχε περισσότερα από 30 πτώματα – ανακαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2015 κοντά στην πόλη Γουάνγκ Κελιάν ανάμεσα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς που είχαν στήσει διακινητές που μετέφεραν ανθρώπους πέρα από τα σύνορα. Μετά από εντατική έρευνα, βρέθηκαν δεκάδες άλλοι τάφοι – πολλοί από τους οποίους ήταν πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ και περιείχαν περισσότερα από ένα πτώματα.

Η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία διεξήγαγαν κοινή έρευνα στους καταυλισμούς, με την Ταϊλάνδη να καταδικάζει 62 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων εννέα κυβερνητικών αξιωματούχων, για τους θανάτους και τη διακίνηση Ροχίνγκια και Μπαγκλαντεσιανών στη Μαλαισία μέσω Ταϊλάνδης το 2017.

Ο υπουργός Εσωτερικών Saifuddin Nasution Ismail είπε ότι οι τέσσερις Ταϊλανδοί εκδόθηκαν την Πέμπτη και ήταν μεταξύ των 10 ατόμων που η Μαλαισία είχε ζητήσει για έκδοση το 2017.

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, είπε ότι η Μαλαισία είναι «δεσμευμένη στη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων και αντιμετωπίζει σοβαρά τα ζητήματα του διασυνοριακού εγκλήματος, ιδιαίτερα της εμπορίας ανθρώπων και της λαθρεμπορίας μεταναστών».

Η Μαλαισία δημιούργησε μια Βασιλική Εξεταστική Επιτροπή (RCI) για να ερευνήσει την τραγωδία το 2019, με 48 μάρτυρες να καταθέτουν.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ κανένας Μαλαισιανός αξιωματούχος της αστυνομίας, δημόσιος υπάλληλος ή ντόπιος πολίτης δεν εμπλέκονταν σε οργανώσεις εμπορίας ανθρώπων, υπήρξε «σοβαρή αμέλεια» εκ μέρους των συνοριακών περιπολιών που δεν είχαν παρατηρήσει τους καταυλισμούς.

Μια ανεξάρτητη έκθεση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Μαλαισίας (SUHAKAM) και της Fortify Rights, βρήκε «εύλογους λόγους» να πιστεύει ότι μια οργάνωση εμπορίας ανθρώπων διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών Ροχίνγκια από το 2012 έως το 2015.

Η έκθεση τόνισε επίσης πώς η οργάνωση εξαπάτησε τους Ροχίνγκια, που κατάγονται από τη βορειοδυτική πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ, να επιβιβαστούν σε πλοία με προορισμό την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία και τους κακοποίησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η Μιανμάρ στέρησε την υπηκοότητά τους από τους Ροχίνγκια με νόμο του 1982 και εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας στο Ραχίν, πολλοί προσπάθησαν να φτάσουν στη Μαλαισία, που θεωρείται ως μια φιλική μουσουλμανική χώρα.

Το 2017, εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια κατέφυγαν πέρα από τα σύνορα προς το Μπαγκλαντές εν μέσω μιας βίαιης στρατιωτικής καταστολής που τώρα αποτελεί αντικείμενο έρευνας για τη γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Πολλοί Ροχίνγκια συνεχίζουν να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια με σκάφος για να προσπαθήσουν να φτάσουν στη Μαλαισία. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι το 2022 ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα χρόνια για τέτοιες διελεύσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο μπλόκο στον ιστότοπο της Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων από το καθεστώς του Κιέβου

Ο καιρός σήμερα: Βελτιωμένος στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Προκλήσεις μπροστά στην εκπλήρωση του οράματος Παλαιστινιακού Κράτους

Οι BRICS βάζουν στο ράφι το δολάριο;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα