ΑΘΗΝΑ
01:56
|
28.04.2024
Από τις 6 έως τις 11 Ιουλίου, το ραδιόφωνο θα πρωταγωνιστήσει σε 13 ταινίες, ανάμεσά τους ασπρόμαυρες, ευρωπαϊκές και κλασικά φιλμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξαήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο αγαπημένο μας ραδιόφωνο με την ονομασία «RADIO NIGHTS» (Ραδιοφωνικές Νύχτες) ξεκινά από την Πέμπτη 6 Ιουλίου ως την Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 ο ραδιοσταθμός Αθήνα 9,84 και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα θα προβληθεί στην δροσερή ταράτσα του Θερινού Κινηματογράφου Λαΐς, (επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου 136, Αθήνα 104 35) με ταινίες που ανέδειξαν τη δύναμη και την επίδραση του αγαπημένου μας μέσου.

Έτσι, από τις 6 έως τις 11 Ιουλίου, το ραδιόφωνο θα πρωταγωνιστήσει σε δεκατρείς επιλεγμένες ταινίες, ανάμεσά τους ασπρόμαυρες, ευρωπαϊκές και κλασικά φιλμ.

Τις προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος προλογίζουν κριτικοί κινηματογράφου και δημιουργοί.

Οι Radio Nights παρουσιάζουν, σε πρώτη προβολή σε αθηναϊκή αίθουσα, το ντεμπούτο του Β. Μ. Καρντονά για το πειρατικό ραδιόφωνο στα 80s LES MAGNÉTIQUES(2021).

Ποιες ταινίες μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε κινηματογραφικές αναφορές στο ραδιόφωνο;

Η αγαπημένη των κριτικών, ταινία ενηλικίωσης, του Τζορτζ Λούκας AMERICAN GRAFFITI (1973), όπως και τα δύο φιλμ του 1987, το RADIO DAYS του Γούντι Άλεν και το αντιπολεμικό GOOD MORNING VIETMAN, με το ρεσιτάλ ερμηνείας του Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Παντελής Βούλγαρης με τις ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1991), το ντοκιμαντέρ για το ελληνικό ραδιόφωνο του BBC του Άρη Φατούρου ΕΔΩ ΛΟΝΔΙΝΟ, 1939-2005, Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ (2006) και το φιλμ για το ραδιόφωνο του σήμερα ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ των Χρήστου Τόλη, Όλγας Λασκαράτου και Άρη Λυχναρά(2023).

Ο ασπρόμαυρος κινηματογράφος έχει την τιμητική του στο αφιέρωμα, με την αντιφασιστική σάτιρα THE GREAT DICTATOR (1940), την ταινία ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ (1948) που καθιέρωσε τον Βασίλη Λογοθετίδη ως κωμικό, αλλά και το πρώτο ελληνικό κινηματογραφικό μιούζικαλ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ (1953), με τον δημοφιλή εκφωνητή του ραδιοφώνου Γιώργο Οικονομίδη.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και τρεις ταινίες μικρού μήκους, την ΕΚΠΟΜΠΗ (1968) του σπουδαίου Θόδωρου Αγγελόπουλου, τη γλυκόπικρη ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΝΥΣΤΑΓΜΕΝΑ (2001) της Κωνσταντίνας Βούλγαρη και την πρόσφατης παραγωγής ταινία των Ταξιάρχη Δεληγιάννη- Βασίλη Τσιουβάρα, À LA CARTE (2021), που μας μεταφέρει στο ραδιοφωνικό στούντιο.

Η γενική διευθύντρια του Αθήνα 9.84, Μαργαρίτα Μυτιληναίου σε μήνυμά της για το αφιέρωμα ανέφερε:

«Έχουμε μεγάλη χαρά για τις 6 μέρες προβολών και τις 13 επιλεγμένες ταινίες. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αγκάλιασε την πρόταση του Αθήνα 9. 84 και, μαζί, συνεργαστήκαμε για να προβάλουμε στο πανί του σινεμά ασπρόμαυρες και έγχρωμες ταινίες με θέμα το Ραδιόφωνο και ήρωες φανατικούς ακροατές του και θρυλικούς εκφωνητές. Ιστορίες που έχουν καταγραφεί στην καρδιά και το συναίσθημά μας».

Η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού ανέφερε:

«Το ραδιόφωνο είναι μια εφεύρεση του 19ου αιώνα που απέκτησε μαζική απήχηση τον 20ο αιώνα και εξακολουθεί να έχει φανατικούς φίλους και τον 21ο. Οι θεωρητικές διαμάχες στον 20ο αιώνα έφεραν σε αντιπαράθεσή τους Αντόρνο και Χορκχάιμερ που υποστήριζαν τις χειραγωγικές λειτουργίες των ΜΜΕ, όπως και του ραδιοφώνου, σε αντίθεση με τον Μπέρτολντ Μπρεχτ που υποστήριζε τις χειραφετητικές του δυνατότητες.

Στην ταραγμένη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το ραδιόφωνο θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την προπαγάνδα των δικτατόρων, όσο και από το αντίπαλο στρατόπεδο για να εμψυχώνονται οι μαχόμενοι και οι άνθρωποι που ήταν υπό Κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα. Σήμερα το ραδιόφωνο εξακολουθεί να είναι αγαπητό τόσο ως μέσο ενημέρωσης όσο και ως μέσο ψυχαγωγίας, έχει φανατικούς φίλους και αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας και βίωμα για εκατομμύρια ανθρώπους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα