ΑΘΗΝΑ
09:37
|
28.04.2024
Νέο νομοσχέδιο υποχρεώνει τις μεγάλες πλατφόρμες να αποζημιώνουν τους εκδότες ειδήσεων για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στους ιστοτόπους τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Meta, η εταιρεία στην οποία ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, δήλωσε ότι θα αρχίσει να περιορίζει τις ειδήσεις στις πλατφόρμες της στους Καναδούς καταναλωτές, αφού το Κοινοβούλιο ενέκρινε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο σχετικά με τις διαδικτυακές ειδήσεις.

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει τις μεγάλες πλατφόρμες να αποζημιώνουν τους εκδότες ειδήσεων για περιεχόμενο που δημοσιεύεται στους ιστότοπούς τους.

Η Meta και η Google έχουν ήδη δοκιμάσει τον περιορισμό της πρόσβασης σε ειδήσεις για ορισμένους Καναδούς.

Το 2021, οι Αυστραλοί χρήστες αποκλείστηκαν από το να μοιράζονται ή να βλέπουν ειδήσεις στο Facebook ως απάντηση σε έναν παρόμοιο νόμο.

Ο καναδικός νόμος διαδικτυακών ειδήσεων, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Γερουσία την Πέμπτη 22/6, ορίζει κανόνες που απαιτούν από πλατφόρμες όπως η Meta και η Google να διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες και να πληρώνουν ειδησεογραφικούς οργανισμούς για το περιεχόμενό τους.

Η Meta αποκάλεσε τον νόμο «θεμελιωδώς ελαττωματική νομοθεσία που αγνοεί την πραγματικότητα για το πώς λειτουργούν οι πλατφόρμες μας».

η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανέφερε ότι η διαθεσιμότητα ειδήσεων θα τερματιστεί στο Facebook και στο Instagram για όλους τους χρήστες στον Καναδά – προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

«Ένα νομοθετικό πλαίσιο που μας υποχρεώνει να πληρώνουμε για συνδέσμους ή περιεχόμενο που δεν δημοσιεύουμε και που δεν είναι ο λόγος που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες μας, δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε εφαρμόσιμο», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι αλλαγές στις ειδήσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο σε άλλες υπηρεσίες για Καναδούς χρήστες.

Η Google χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μη εφαρμόσιμο» στην τρέχουσα μορφή του και είπε ότι επιδιώκει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να βρει έναν «μονοπάτι προς τα εμπρός».

Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο για τις διαδικτυακές ειδήσεις είναι απαραίτητο «για να ενισχυθεί η δικαιοσύνη στην καναδική αγορά ψηφιακών ειδήσεων» και να επιτραπεί στους μαχόμενους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να «εξασφαλίσουν δίκαιη αποζημίωση» για ειδήσεις και συνδέσμους που μοιράζονται στις πλατφόρμες.

Μια ανάλυση του νομοσχεδίου από ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου υπολόγισε ότι οι ειδησεογραφικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να λάβουν περίπου 250 εκατομμύρια δολλάρια ετησίως από ψηφιακές πλατφόρμες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Καναδός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πάμπλο Ροντρίγκεζ είπε ότι οι δοκιμές που πραγματοποιούνται από τις τεχνολογικές πλατφόρμες ήταν «απαράδεκτες» και αποτελούν «απειλή».

Στην Αυστραλία, το Facebook επανέφερε το περιεχόμενο ειδήσεων στους χρήστες του μετά από συνομιλίες με την κυβέρνηση που οδήγησαν σε τροποποιήσεις.

Την Πέμπτη, το γραφείο του Πάμπλο Ροντρίγκεζ είπε ότι είχε συναντηθεί με την Google και το Facebook αυτή την εβδομάδα και σχεδίασε περαιτέρω συζητήσεις – αλλά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή του νομοσχεδίου.

«Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει τους Καναδούς ενάντια στους τεχνολογικούς γίγαντες, ποιος θα το κάνει;» είπε σε δήλωσή του.

Ομάδες της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης χαιρέτησαν την ψήφιση του νομοσχεδίου ως ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη της αγοράς.

«Η πραγματική δημοσιογραφία, που δημιουργήθηκε από πραγματικούς δημοσιογράφους, συνεχίζει να ζητείται από τους Καναδούς και είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία μας, αλλά κοστίζει πραγματικά χρήματα», δήλωσε ο Πολ Ντίγκαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της News Media Canada, ενός ομίλου βιομηχανίας μέσων. μία δήλωση

Ο νόμος για τις διαδικτυακές ειδήσεις αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στον Καναδά σε έξι μήνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα