ΑΘΗΝΑ
02:28
|
18.11.2024
31 συριακές και διεθνείς ανθρωπιστικές και αρωγής ΜΚΟ ζητούν την ανανέωση του διασυνοριακού ψηφίσματος της Συρίας που επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τριάντα μία συριακές και διεθνείς ανθρωπιστικές και αρωγής ΜΚΟ έστειλαν ανοιχτή επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ζητώντας την ανανέωση του διασυνοριακού ψηφίσματος της Συρίας που επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, αναφέρει το Middle East Monitor.

Οι οργανώσεις δήλωσαν: «Η διασυνοριακή απάντηση του ΟΗΕ, που διευκολύνεται από αυτό το Συμβούλιο, είναι μια ανθρωπιστική και οικονομική σανίδα σωτηρίας για τις οικογένειες της Συρίας που αγωνίζονται να επιβιώσουν μετά από περισσότερο από μια δεκαετία συγκρούσεων και τώρα έναν καταστροφικό σεισμό».

Πρόσθεσαν: «Το μέγεθος των πολλαπλών κρίσεων που επηρεάζουν τη βορειοδυτική Συρία απαιτεί την επανέγκριση της διασυνοριακής βοήθειας για τουλάχιστον 12 μήνες. Εάν το Συμβούλιο δεν καταφέρει να ανανεώσει αυτόν τον μηχανισμό, θα στείλει ένα μήνυμα στους Σύρους ότι το Συμβούλιο είναι πρόθυμο να αποδεχτεί επιπρόσθετη ταλαιπωρία και απώλεια ζωών που μπορούν να αποφευχθούν.»

Οι οργανώσεις προειδοποίησαν επίσης: «Εάν ο διασυνοριακός μηχανισμός λήξει τον Ιούλιο, η επακόλουθη διακοπή και μείωση των ροών βοήθειας θα αποδειχθεί καταστροφική για όσους βρίσκονται ήδη σε οριακό σημείο. Αυτές οι ειδικές για το πλαίσιο, διμερείς και βραχυπρόθεσμες συμφωνίες δεν παρέχουν σταθερότητα πρόσβασης για σχεδιασμό και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και επιχειρησιακές αποφάσεις για ανθρωπιστικές οργανώσεις και δεν μειώνει την ανάγκη για το ΣΑΗΕ να επανεγκρίνει τον διασυνοριακό μηχανισμό και την πρόσβαση μέσω του Μπαμπ Αλ-Χάουα για τουλάχιστον άλλους 12 μήνες».

“Το Μπαμπ Αλ-Χάουα, όπου βρίσκεται ο κόμβος μεταφόρτωσης του ΟΗΕ, παραμένει η πιο κρίσιμη γραμμή ανεφοδιασμού για την απάντηση. Περισσότερο από απλά αγαθά, ο μηχανισμός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζει ολόκληρη την ανθρωπιστική απάντηση στα βορειοδυτικά, διασφαλίζοντας ότι οι συριακές και διεθνείς ΜΚΟ έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω του Διασυνοριακού Ανθρωπιστικού Ταμείου της Συρίας και εγγύηση ασφαλούς και διαρκούς πρόσβασης στις κοινότητες», συνεχίζει η επιστολή.

«Η αβεβαιότητα για την ανανέωση του διασυνοριακού μηχανισμού, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τις διμερείς συμφωνίες μετά τις 13 Αυγούστου 2023, αφήνει τις οικογένειες και το προσωπικό των ΜΚΟ σε κατάσταση υψηλού άγχους, ανίκανους να προγραμματίσουν περισσότερο από μερικές εβδομάδες μπροστά. Το να ζούμε σε μια κατάσταση διαρκούς αβεβαιότητας, αβέβαιοι εάν η σωτήρια βοήθεια θα συνεχιστεί, επιδεινώνει την ψυχολογική δυσφορία που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Σύριοι», σημείωσε.

Οι οργανώσεις ολοκλήρωσαν την επιστολή καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να: «Διασφαλιστεί ότι παρέχεται στους Σύρους περισσότερη, όχι λιγότερη, ανθρωπιστική πρόσβαση και ότι θα διατηρήσετε αυτή την πρόσβαση για τουλάχιστον ένα χρόνο. Όχι μόνο αυτό θα εγγυηθεί τη σταθερότητα που απαιτείται για διεθνείς δωρητές να υποστηρίξουν πιο γενναιόδωρα την ανθρωπιστική βοήθεια και την έγκαιρη ανάκαμψη για τα βορειοδυτικά, αλλά θα σηματοδοτήσει επίσης στους Σύρους σε αυτό το τμήμα της χώρας ότι δεν έχουν ξεχαστεί και ότι έχουν δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και ελπίδα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι BRICS βάζουν στο ράφι το δολάριο;

Το Πολυτεχνείο ζει… μαζικά στους δρόμους και σε αγώνες ενάντια στον φασισμό

Η Νιγηρία και η Ινδία συμφώνησαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους

Είκοσι τρεις συλλήψεις στο Μανιπούρ της Ινδίας μετά από βίαιες διαδηλώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα