ΑΘΗΝΑ
14:25
|
14.05.2024
Οι συγκρούσεις αυξήθηκαν στην πρωτεύουσα του Σουδάν την Κυριακή, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στην 11η εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκρούσεις, πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές αυξήθηκαν στην πρωτεύουσα του Σουδάν την Κυριακή, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, καθώς ο πόλεμος μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών φατριών που έχει εκτοπίσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση εισέρχεται στην 11η εβδομάδα, αναφέρει το Reuters.

Μάρτυρες ανέφεραν επίσης μια απότομη αύξηση της βίας τις τελευταίες ημέρες στη Νιάλα, τη μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ. Τα Ηνωμένα Έθνη σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου το Σάββατο για εθνοτική στόχευση και δολοφονίες ανθρώπων από την κοινότητα Masalit στην Ελ Τζενέινα στο Δυτικό Νταρφούρ.

Το Χαρτούμ, η πρωτεύουσα και η Ελ Τζενέινα έχουν πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο που ξέσπασε στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αν και την περασμένη εβδομάδα οι εντάσεις και οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν σε άλλα μέρη του Νταρφούρ και στο Κορντοφάν, στο νότο.

Οι μάχες έχουν ενταθεί αφού μια σειρά συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας στη Τζέντα απέτυχαν να τηρηθούν. Οι συνομιλίες διεκόπηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι κάτοικοι στις τρεις πόλεις που αποτελούν την ευρύτερη πρωτεύουσα – Χαρτούμ, Μπαχρί και Ομντουρμάν – ανέφεραν σφοδρές μάχες από το βράδυ του Σαββάτου, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί της Κυριακής.

Ο στρατός, με επικεφαλής τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, χρησιμοποιεί αεροπορικές επιδρομές και βαρύ πυροβολικό για να προσπαθήσει να απομακρύνει τους RSF με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστό ως Hemedti, από γειτονιές σε όλη την πρωτεύουσα.

«Από νωρίς το πρωί στο βόρειο Ομντουρμάν είχαμε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πυροβολικού και αντιαεροπορικά πυρά RSF», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο 47χρονος κάτοικος Μοχάμεντ αλ-Σαμανί. «Πού είναι οι συνομιλίες για την Τζέντα, γιατί ο κόσμος μας άφησε να πεθάνουμε μόνοι στον πόλεμο του Μπουρχάν και του Χεμένττι;»

Στη Νιάλα, μια πόλη που αναπτύχθηκε γρήγορα καθώς οι άνθρωποι εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σύγκρουσης που εξαπλώθηκε στο Νταρφούρ μετά το 2003, μάρτυρες ανέφεραν αξιοσημείωτη επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες, με βίαιες συγκρούσεις σε κατοικημένες γειτονιές.

Υπήρξαν επίσης μάχες μεταξύ του στρατού και των RSF την περασμένη εβδομάδα γύρω από το Ελ Φασίρ, την πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, η οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη είναι απρόσιτη για τους ανθρωπιστές.

Στην Ελ Τζενέινα, η οποία έχει αποκοπεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα δίκτυα επικοινωνιών και τις προμήθειες βοήθειας τις τελευταίες εβδομάδες, επιθέσεις από αραβικές πολιτοφυλακές και το RSF έχουν οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες να τραπούν σε φυγή πέρα από τα σύνορα στο Τσαντ.

Το Σάββατο, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, ζήτησε ασφαλή διέλευση για τους ανθρώπους που φεύγουν από την Ελ Τζενέινα και πρόσβαση σε ανθρωπιστές μετά από αναφορές για συνοπτικές εκτελέσεις μεταξύ της πόλης και των συνόρων και «επίμονης ρητορικής μίσους», συμπεριλαμβανομένων εκκλήσεων να σκοτώσουν τους Μασάλιτ ή να τους εκδιώξουν.

Από αυτούς που ξεριζώθηκαν από τη σύγκρουση στο Σουδάν, σχεδόν 2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό και σχεδόν 600.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα