Το Eteron-Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή δημοσίευσε το «Project: Κλιματική κρίση και εκλογές» και η ερευνητική ομάδα του The Manifold δημοσίευσε τον Διάλογο για την Ενέργεια, μια σειρά συνεντεύξεων με τους αρμοδίους των κομμάτων. Τι γράφουν;
Στην έρευνα του Eteron, όπου συντονιστής είναι ο Άλκης Καφετζής, διαβάζουμε: «Για 50 ημέρες καταγράψαμε το δυνατόν πιο ενδελεχώς όλες τις δηλώσεις για την κλιματική κρίση υποψηφίων και στελεχών των 6 κομμάτων, που ήταν στη Βουλή κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Από τις 23/04/23 μέχρι τις 13/06/23, καταγράφηκαν 450 δηλώσεις υποψηφίων και κομματικών στελεχών και από τα 6 κόμματα».
Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των κομμάτων αναφέρονται ως εξής:
Εξορύξεις:
«Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση τοποθετούνται υπέρ της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτηρίζεται από ασάφεια και αντιφάσεις, ενώ το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα από τα έξι που τοποθετείται αναφανδόν κατά. Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται κυρίως σε γεωστρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, του ΚΚΕ στο επιχείρημα ότι μια τέτοια εκμετάλλευση μπορεί να γίνει χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον μόνο μέσα από κεντρικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, ενώ οι δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν αμήχανες καθώς δεν επιχειρηματολογούν καθόλου υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής, αλλά ρίχνουν το βάρος τους στην πιο περιβαλλοντικά φιλική θέση του κόμματος για το ορυκτό αέριο. Η ίδια αμηχανία χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον οποίο όμως εμφανίζονται βασικότατες αντιθέσεις. Από τη μία οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Σωκράτη Φάμελλου, που αποσαφηνίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα σταματήσει τις εξορύξεις σε περίπτωση που βρεθούν κοιτάσματα, και από την άλλη οι δηλώσεις των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στην Ήπειρο και τα Επτάνησα, που τοποθετούνται ενάντια σε αυτήν την επιλογή».
Ορυκτό Αέριο:
«Το ορυκτό αέριο, για τη ΝΔ, έχει ξεκάθαρο ρόλο ως καύσιμο μετάβασης μέχρι το 2050, στρατηγική που συνδέεται φανερά με τις αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής λόγω ανεξαρτητοποίησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, θέση που σε μεγάλο βαθμό συμπίπτει με εκείνη της Ελληνικής Λύσης. Από την άλλη μεριά, η αντιφατικότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τις περισσότερες δηλώσεις στελεχών του να μιλάνε για αποανθρακοποίηση της οικονομίας και για σημαντικές επιπτώσεις των νέων σταθμών LNG (προβληματισμούς που μοιράζονται οι υποψήφιοι/ες του ΜέΡΑ25), τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να συμφωνεί στις νέες εγκαταστάσεις. Η θέση του ΚΚΕ για το ορυκτό αέριο διαφέρει από εκείνη που έχει για τις εξορύξεις εντός της ελληνικής επικρατείας, διαμορφώνοντας μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο εισαγόμενο ακριβό ορυκτό αέριο και στο υπό λαϊκό έλεγχο ελληνικό ορυκτό αέριο».
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ):
«Στις δηλώσεις των υποψηφίων και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αναφορά στα ζητήματα της κοινωνικής δίκαιης ανάπτυξης των ΑΠΕ, στις ενεργειακές κοινότητες, στην ενεργειακή δημοκρατία και στην ενεργειακή φτώχεια».
«Για το ζήτημα των ΑΠΕ, υπάρχει μια σχετική συμφωνία για τη βασική προτεραιότητα της επόμενης περιόδου μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ, που είναι η ανάγκη επέκτασης του δικτύου. Ωστόσο, τα τρία κόμματα διαφοροποιούνται σημαντικά ως προς το στρατηγικό πλαίσιο των προτάσεων τους. Η Νέα Δημοκρατία εστιάζει στις ΑΠΕ ως αναπτυξιακό και επενδυτικό πυλώνα, χωρίς να υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ μεγάλων και μικρότερων έργων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ δίνουν έμφαση στην κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξή τους, με τον μεν πρώτο να αναδεικνύει ως βασικό εργαλείο τις ενεργειακές κοινότητες και τον μεν δεύτερο να δίνει έμφαση στη συμμετοχή των παραγωγών (αγροτών/κτηνοτρόφων) στην πράσινη μετάβαση. Στην κοινωνική διάσταση του ζητήματος εστιάζει και το ΚΚΕ, μιλώντας όμως για μια ολική ανατροπή του παρόντος συστήματος, ώστε να υπηρετηθούν οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Το ΜέΡΑ25 από την άλλη προσεγγίζει το ζήτημα από μια σημαντικά διαφορετική ματιά, προκρίνοντας την παύση ανάπτυξης αιολικών πάρκων στη στεριά, για λόγους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, και την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών. Απ’ όλα τα κόμματα της αριστεράς καταγράφεται πλειάδα δηλώσεων για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων και των φωτοβολταϊκών σε συγκεκριμένες περιοχές».
[Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη την έκθεση με τίτλο: «Τι λένε τα κόμματα για την κλιματική κρίση: σημεία εστίασης, αντιφάσεις, διαφοροποιήσεις, ελλείψεις» σε μορφή pdf.]
Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί πως στην έρευνα του Eteron για την Gen Z (17-26 ετών) που δημοσιεύθηκε το 2022, στην ερώτηση «Πόσο σε ανησυχεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής;» το άθροισμα των απαντήσεων Πάρα Πολύ, Πολύ και Αρκετά ισούται με το 90.8%.
Η ερευνητική ομάδα του The Manifold δημοσίευσε τον Διάλογο για την Ενέργεια, «μια σειρά συνεντεύξεων όπου εκπρόσωποι των κομμάτων απαντούν για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που προτείνουν για την ενέργεια και το κλίμα».
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η συνέντευξη με εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας δεν πραγματοποιήθηκε και εξηγούν:
Παρά τον εύλογο χρόνο που δώσαμε (άνω των 2 εβδομάδων) στις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας και συνεννόησης με τη Νέα Δημοκρατία, μέσω των προσωπικών τηλεφώνων όλων των αρμοδίων στελεχών, δεν κατέστη δυνατό να μας διαθέσει κάποιος 20 λεπτά για μια τηλεφωνική συνέντευξη. Τα ερωτήματα που θα απευθύναμε προς τη ΝΔ θα είχαν βαρύνουσα σημασία, από τη στιγμή που έχει καταρτίσει ένα Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο αποτελεί μακροπρόθεσμο σχέδιο στα πρόθυρα της υλοποίησής του εντός της διαφαινόμενης 2ης θητείας του κόμματος.
Παρακάτω θα βρείτε συνδέσμους για τις συνεντεύξεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους όλων των υπολοίπων κομμάτων:
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιώργος Σταθάκης: «Δεν μπορεί να αφεθεί το 100% της ενέργειας στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς».
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Χάρης Δούκας: «Το βασικό λάθος ήταν η πρόσδεση στο άρμα του φυσικού αερίου»
ΚΚΕ: Γρηγόρης Λιονής: «Είναι αδύνατον ο πολιτισμός να μην επιδράσει στο περιβάλλον»
ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη: Γιάνης Βαρουφάκης: «Πέντε παίκτες δεν συνιστούν ένα Χρηματιστήριο»