ΑΘΗΝΑ
04:23
|
02.05.2024
Οι εξελίξεις στη Ρωσία θα είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης μιας τακτικής συνάντησης κορυφαίων διπλωματών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνέπειες της απόπειρας ένοπλης εξέγερσης στη Ρωσία θα είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης μιας τακτικής μηνιαίας συνάντησης κορυφαίων διπλωματών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου συζητήθηκε η πρόσφατη εξέλιξη στη Ρωσία.

Είπε ότι η κατάσταση στη Ρωσία μετά την εξέγερση του ιδρυτή της PMC Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν κατά του τακτικού στρατού θα είναι κεντρικό θέμα στην υπουργική σύνοδο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Το Βέλγιο θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Χάντζα Λαχμπίμπ.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Βέλγο διπλωμάτη, υπάρχουν 780 Βέλγοι υπήκοοι στη Ρωσία, με δεκάδες από αυτούς να διαμένουν στις νότιες περιοχές της Ρωσίας. Είπε ότι Βέλγοι διπλωμάτες κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με όλους τους για να βεβαιωθούν ότι είναι καλά.

Το βράδυ της 23ης Ιουνίου, δημοσιεύτηκαν αρκετές ηχογραφήσεις στο κανάλι Telegram του ιδρυτή της PMC Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι μονάδες του δέχθηκαν επίθεση και κατηγόρησε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Σε σχέση με αυτές τις δηλώσεις, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) άνοιξε ποινική υπόθεση για εκκλήσεις για ένοπλη εξέγερση. Το Υπουργείο Άμυνας απέρριψε τους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες επιθέσεις στα «πίσω στρατόπεδα της PMC Wagner» ως ψευδείς.

Στην ομιλία του στο έθνος το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε τις ενέργειες της PMC Wagner ως ένοπλη ανταρσία και προδοσία και υποσχέθηκε ότι τα μέτρα κατά των ταραχοποιών θα ήταν σκληρά.

Αργότερα το Σάββατο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε συντονισμό με τον Πούτιν, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Πριγκόζιν, οι οποίες κατέληξαν σε ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης. Αργότερα, ο Πριγκόζιν είπε ότι η PMC Wagner σταμάτησε την προέλασή της προς τη Μόσχα για να επιστρέψει στα στρατόπεδά της. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ποινική υπόθεση εναντίον του αρχηγού Βάγκνερ θα αποσυρθεί, ενώ ο ίδιος ο Πριγκόζιν θα μεταβεί στη Λευκορωσία. Εξάλλου, οι ρωσικές αρχές δεσμεύτηκαν να μην διώξουν τα στρατεύματα της PMC Wagner που συμμετείχαν στην ανταρσία λόγω των «μαχητικών τους αρετών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα