ΑΘΗΝΑ
02:47
|
02.05.2024
Οι ΗΠΑ δεν αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες για τα σχέδια του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, από φόβο μήπως κατηγορηθούν από τις ρωσικές αρχές για οργάνωση πραξικοπήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες που έλαβαν για τα σχέδια του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της Wagner PMC, από φόβο μήπως κατηγορηθούν από τις ρωσικές αρχές για οργάνωση πραξικοπήματος, ανέφεραν οι New York Times, όπως μεταδίδει το TASS.

Σύμφωνα με την εκδοχή τους, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρέμειναν επίσης σιωπηλές επειδή «είχαν ελάχιστα ενδιαφέροντα να βοηθήσουν τον κ. Πούτιν να αποφύγει μια μεγάλη, ντροπιαστική διάσπαση της υποστήριξής του». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ θεώρησε ότι οι πληροφορίες για τα σχέδια του Πριγκόζιν είναι και «στερεές και ανησυχητικές», φοβούμενη την αβεβαιότητα για την πυρηνική πολιτική της Ρωσίας εν μέσω της σύγκρουσης.

Νωρίτερα, η Washington Post ανέφερε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έμαθαν για την πιθανή εξέγερση της Wagner PMC πριν από δύο εβδομάδες και προειδοποίησαν επειγόντως τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο. Το CNN, με τη σειρά του, ανέφερε ότι η κοινότητα των πληροφοριών φέρεται να προειδοποίησε τους αμερικανούς νομοθέτες για τη συσσώρευση δυνάμεων του PMC, κάτι που φέρεται να έδειξε την προθυμία του Πριγκόζιν να αμφισβητήσει τις ρωσικές αρχές.

Το βράδυ της 23ης Ιουνίου, δημοσιεύτηκαν αρκετές ηχογραφήσεις στο κανάλι Telegram του ιδρυτή της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Ισχυρίστηκε ιδιαίτερα ότι οι μονάδες του δέχθηκαν επίθεση, για την οποία κατηγόρησε τις στρατιωτικές αρχές της χώρας. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ξεκίνησε μια εγκληματική έρευνα για εκκλήσεις για ένοπλη ανταρσία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καταδίκασε τους ισχυρισμούς για χτύπημα στα «πίσω στρατόπεδα» της PMC Wagner ως ψευδείς ειδήσεις.

Ο Πούτιν, σε μια τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος το Σάββατο, περιέγραψε τις ενέργειες της ομάδας Βάγκνερ ως ένοπλη ανταρσία και προδοσία, υποσχόμενος να λάβει σκληρά μέτρα κατά των στασιαστών.

Αργότερα το Σάββατο, ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε συντονισμό με τον Πούτιν, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Πριγκόζιν επεξεργαζόμενος ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης. Αργότερα, ο Πριγκόζιν είπε ότι η PMC Wagner σταμάτησε την κίνηση των νηοπομπών της που φαινόταν να κατευθύνονταν προς τη Μόσχα, γυρνώντας τις πίσω και επιστρέφοντας σε καταυλισμούς. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ποινική υπόθεση εναντίον του αρχηγού Βάγκνερ θα αποσυρθεί, ενώ ο ίδιος ο Πριγκόζιν θα μεταβεί στη Λευκορωσία. Εξάλλου, οι ρωσικές αρχές δεσμεύτηκαν να μην διώξουν εκείνους στην PMC Wagner που συμμετείχαν στην ανταρσία λόγω των «πλεονεκτημάτων τους στην πρώτη γραμμή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα