ΑΘΗΝΑ
09:09
|
14.11.2024
«Δε θέλουμε πετρέλαιο, θέλουμε νερό». Πορεία κατά των εξορύξεων έγινε στα Ιωάννινα με περίπου 1.500 άτομα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Σάββατο17 Ιουνίου, μετά από κάλεσμα τοπικών συλλογικοτήτων, φορέων και κινημάτων, περίπου 1.500 άτομα μαζεύτηκαν μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου. Ακολούθησε πορεία σε όλη την πόλη, με άτομα να έρχονται από την Κρήτη, τον Κυπαρισσιακό, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Σύμφωνα με τις συλλογικότητες της περιοχής, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η β΄ φάση, δηλαδή να περάσουμε από το στάδιο της έρευνας, στο στάδιο των εξορύξεων, ακόμα κι αν η Energean τις αποκαλεί δοκιμαστικές για να μειώσει τις αντιδράσεις. Αντιθέτως, φαίνεται πως το κίνημα κατά των εξορύξεων βρίσκεται σε άνοδο, καθώς αυτή ήταν η μεγαλύτερη πορεία για το ζήτημα από το 2019.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, με τη Μεσόγειο να δέχεται τεράστια πλήγματα. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στους 1.2 °C, η Ευρώπη βρίσκεται ήδη πάνω από τους 2 βαθμούς. Η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων ευθύνεται κατά 80% για αυτή την υπερθέρμανση, ενώ ακολουθεί η κτηνοτροφία. Στην Ελλάδα βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές επιπτώσεις με αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών καύσωνα και συχνότερες πυρκαγιές, εντονότερες βροχοπτώσεις, ανώμαλο μοτίβο βροχοπτώσεων (βροχές τον Μάιο με καλοκαιρινό χειμώνα), ενώ η μισή χώρα απειλείται με ερημοποίηση τις επόμενες δεκαετίες. Μάλιστα, 2 εβδομάδες νωρίτερα τα Ιωάννινα καλύφθηκαν αναπάντεχα με χαλάζι.

Οι συλλογικότητες πέρα από τις εξορύξεις, μιλούν για μία γενικευμένη ενεργειακή λεηλασία, όπου σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι βιομηχανικής κλίμακας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΒΑΠΕ), καθώς καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα στην οποία βασίζεται η επιβίωσή μας, αλλά και αποτελεί το φυσικό τοπίο με το οποίο οι ντόπιοι ζουν σε αρμονία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν μιλάμε για έργα ΑΠΕ όπου η ενέργεια θα παράγεται από τις κοινότητες – για τις κοινότητες, με έργα μικρής κλίμακας και με πραγματική αυτάρκεια και χαμηλούς ρύπους χωρίς περιβαλλοντική καταστροφή. 

Το πρόβλημα έγκειται επίσης στο γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ μία ειλικρινής και ολοκληρωμένη συζήτηση εκ των προτέρων με την τοπική κοινωνία και ποτέ δε δόθηκε η συναίνεση της, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σε αυτές τις περιπτώσεις. Μάλιστα οι ΒΑΠΕ δεν ωφελούν ποτέ την τοπική κοινωνία αλλά την αφήνουν κατεστραμμένη και πιο πολύ να μοιάζει με βιομηχανική ζώνη, με τις εταιρείες να δρουν αποικιοκρατικά και την αστυνομία συχνά να επιτίθεται στις αντιδράσεις των ντόπιων.

«Ενέργεια για τι και για ποιον;» γράφει σε μπροσούρα της η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία. Διάφορα σημεία που προκύπτουν, είναι πως ο ίδιος καταστροφικός καπιταλισμός και η ‘ανάπτυξη’, φόρεσαν τον πράσινο μανδύα και έρχονται να ισοπεδώσουν τη φύση και τους ανθρώπους της, αυξάνοντας τη συσσώρευση πλούτου. Περαιτέρω, ειδικά για τα ορυκτά καύσιμα, βλέπουμε πόσο μας φέρνουν πιο κοντά σε γεωπολιτικές εντάσεις και σε εθνικιστικά παραληρήματα.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και να γίνουν οι εξορύξεις το πετρέλαιο και το αέριο θα πωληθεί από τις εταιρείες κατευθείαν στη διεθνή αγορά, δε θα χρησιμοποιηθεί στη χώρα, αντίθετα από αυτό που πολλοί/ες πιστεύουν.

Τα κύρια συνθήματα που ακούστηκαν ήταν:

  • «Πετρέλαιο κι αέριο να μείνουνε στη γη, η ανάπτυξη τους φέρνει καταστροφή»
  • «Λαμόγια και ληστές φύγετε από δω, δε θέλουμε πετρέλαιο θέλουμε νερό»
  • «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία»
  • «Ακούστε το καλά, κράτος κι επενδυτές, τη γη μας δε χαρίζουμε στις πετρελαϊκές» 
  • «Αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, πάρτε τα τρυπάνια σας και φύγετε από δω»
  • «Λε, λε, λευτεριά στης Ηπείρου τα βουνά»

Περισσότερο υλικό από τη ζωντανή κάλυψη της πορείας:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τούλσι Γκάμπαρντ: Μια πρώην Δημοκρατική βάζει ο Τραμπ στο τιμόνι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Μπιλογορότγκας Σιλβέστρος: «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία: δέκα χρόνια δοκιμασιών (2014-2024)»

Ο καιρός σήμερα: Βροχές ή καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Σχέδιο Σμότριτς για τριχοτόμηση και προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα