ΑΘΗΝΑ
07:58
|
29.06.2024
Συνολικά, 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν ενέσιμα ναρκωτικά το 2021, 18% περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν παράνομα ενέσιμα ναρκωτικά, αναφέρει μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη χρήση των ναρκωτικών παγκοσμίως.

Συνολικά, 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν ενέσιμα ναρκωτικά το 2021, 18% περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, δήλωσε το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) που εδρεύει στη Βιέννη.

Συνθετικές ουσίες όπως η φαιντανύλη και η μεθαμφεταμίνη κυριαρχούν πλέον στις παράνομες αγορές ναρκωτικών, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χρήστες ναρκωτικών αυξήθηκαν κατά 23% και οι διαταραχές που σχετίζονται με τα ναρκωτικά αυξήθηκαν κατά 45% σε μια δεκαετία σε σχεδόν 40 εκατομμύρια.

Τα άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας, τα άτομα με χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο και οι νέοι είναι οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αναφέρει η έκθεση.

Η Ανατολική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική βρέθηκαν να έχουν υψηλότερο ποσοστό ατόμων που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά από ό,τι στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η φαιντανύλη έχει αλλάξει την αγορά οπιοειδών στη Βόρεια Αμερική με θανατηφόρες συνέπειες, σύμφωνα με την έκθεση.

Με βάση στοιχεία από 18 χώρες, η έκθεση αναφέρει ότι οι άνδρες είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά και να μυήσουν τις γυναίκες συντρόφους τους στη συνήθεια.

Ωστόσο, μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους μπορεί να έχει πρόσβαση σε θεραπεία, λέει ο ΟΗΕ, με τις γυναίκες ιδιαίτερα να αντιμετωπίζουν εμπόδια.

Οι λόγοι είναι πολλοί και αλληλένδετοι: ο κορονοϊός αλλά και φόβος νομικών κυρώσεων, ο κοινωνικός στιγματισμός, έλλειψη παιδικής μέριμνας και ο φόβος να χάσουν την επιμέλεια των παιδιών τους.

Η Γκάντα Γουάλι, επικεφαλής του UNODC, είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία απέτυχε σε όσους τη χρειάζονται.

«Πρέπει να εντείνουμε τις αντιδράσεις ενάντια σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών που εκμεταλλεύονται συγκρούσεις και παγκόσμιες κρίσεις για να επεκτείνουν την καλλιέργεια και παραγωγή παράνομων ναρκωτικών, ειδικά συνθετικών ναρκωτικών, τροφοδοτώντας τις παράνομες αγορές και προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά σε ανθρώπους και κοινότητες», είπε η κ. Γουάλι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια αλλά και ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι

Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες στους δρόμους έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης

Αθήνα: 27 συλλήψεις σε κατάστημα για παράνομα τυχερά παιχνίδια

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα