ΑΘΗΝΑ
03:24
|
21.06.2024
Το δεύτερο εθνικό φαγητό της Ιταλίας μαζί με τα μακαρόνια, φαίνεται να έχει ρίζες στην αρχαιότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τοιχογραφία που αναπαριστά κάτι που θα μπορούσε να ήταν ο πρόγονος της ιταλικής πίτσας ανακαλύφθηκε στον τοίχο ενός σπιτιού στην Πομπηία, όπως ανακοίνωσε χθες το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως η πίτα που διακρίνεται στην τοιχογραφία δίπλα σε ένα κύπελλο κρασί, μπορεί να τρωγόταν γαρνιρισμένη με φρούτα όπως ρόδια ή χουρμάδες ή με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο, ανέφερε το υπουργείο.

Αν και από τεχνική άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί πίτσα, αφού της λείπουν κλασικά υλικά όπως η ντομάτα και η μοτσαρέλα, αυτό που βρέθηκε στην Πομπηία «μπορεί να είναι ο μακρινός πρόγονος» της σύγχρονης πίτσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Πομπηία, που καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, βρίσκεται μόλις 23 χλμ. από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πόλη που είναι η πατρίδα της ιταλικής πίτσας, ένα φαγητό που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και προστατεύεται από την Unesco.

Η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε στην τραπεζαρία ενός σπιτιού δίπλα στο οποίο βρισκόταν ένα αρτοποιείο, που είχε εν μέρει ανασκαφεί τον 19ο αιώνα και όπου οι ανασκαφές ξανάρχισαν τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού.

Το δελτίο Τύπου του Ιταλικού Υπουργείο επικεντρώνεται στο γεγονός πως αυτού του είδους οι τοιχογραφίες επικαλούνται το έντονο ελληνιστικό στοιχείο.

«Γνωστές στην αρχαιότητα ως xenia, εμπνεύστηκαν από τα ‘φιλόξενα δώρα’ που προσφέρονταν στους επισκέπτες σύμφωνα με μια Ελληνική παράδοση που χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο (3ος-1ος αιώνας π.Χ.)» συνεχίζει το Υπουργείο. Αν και «περίπου τριακόσιες τέτοιες απεικονίσεις είναι γνωστές από τις βεζουβιανές πόλεις» δεν φαίνεται να υπάρχει «σύγκριση για την πρόσφατα ανακαλυφθείσα τοιχογραφία, η οποία είναι επίσης εντυπωσιακή για την αξιοσημείωτη ποιότητά της».

Συνεχίζει το δελτίο Τύπου: «Σε ένα απόσπασμα της Αινειάδας του Βιργιλίου μπορεί κανείς να συμπεράνει την τοποθέτηση φρούτων και άλλων προϊόντων των αγρών πάνω σε θυσιαστήρια ψωμιά που χρησιμεύουν ως mense (Λατινικά για τραπέζι ή βάση): τη στιγμή που οι Τρώες ήρωες τρώνε, μετά τα φρούτα, και τα ψωμιά που χρησιμοποιούνται ως δοχεία, συνειδητοποιούν στο βεργιλικό έπος ότι η προφητεία (σύμφωνα με την οποία θα έβρισκαν μια νέα πατρίδα) εκπληρώθηκε, όταν ‘οδηγούμενοι σε άγνωστες ακτές, έχοντας εξαντλήσει κάθε τροφή’, η πείνα θα τους οδηγήσει να ‘καταβροχθίσουν ακόμη και τις mense».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σταϊκούρας: Τον Νοέμβριο η παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης

Πέθανε ο ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ

Απειλή για βόμβα σε πτήση της Ryanair στο αεροδρόμιο της Ίμπιζας

Πάνω από 1.080 οι νεκροί από τον καύσωνα στη Μέκκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα