ΑΘΗΝΑ
12:12
|
07.07.2024
Ο Ζελένσκι επανέλαβε μέσα από το ουκρανικό κοινοβούλιο πως δε θα συναινέσει σε ένα σχέδιο «παγώματος» της σύρραξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε ειρηνευτική εκδοχή που θα επιτρέψει στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της χώρας του να μετατραπεί σε μία «παγωμένη» σύρραξη.

«Η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει σε καμία από τις παραλλαγές μιας παγωμένης σύγκρουσης», είπε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου με την ευκαιρία της Ημέρας του Συντάγματος.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε αυτή τη θέση και την περασμένη βδομάδα, μιλώντας στο BBC:

«Ανεξάρτητα από το πόσο μακριά προχωρήσουμε στην αντεπίθεσή μας, δεν θα συμφωνήσουμε σε μια παγωμένη σύγκρουση γιατί αυτό [εξακολουθεί να] είναι πόλεμος, είναι μια εξέλιξη χωρίς προοπτική για την Ουκρανία», είπε.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του POLITICO, που ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει στα σοβαρά το ενδεχόμενο μετατροπής της ουκρανικής σύγκρουσης σε μία «παγωμένη» σύγκρουση, όπου οι μάχες σταματούν αλλά καμία πλευρά δεν ανακηρύσσεται νικήτρια, ούτε συμφωνεί ότι ο πόλεμος τελείωσε επίσημα.


Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε την διεξαγωγή μιας εθνικής συζήτησης για το μελλοντικό δόγμα της Ουκρανίας.

«Χρειαζόμαστε ένα δόγμα για το κράτος μας που θα πρέπει να απαντά σε όλα τα θεμελιώδη ερωτήματα για την Ουκρανία και το μέλλον μας — για εμάς, για τους γείτονές μας και για όλους στον κόσμο. Χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα, νέους κανόνες, νέες ευκαιρίες», είπε.

«Θα ήθελα να προτείνω τα κύρια σημεία αναφοράς για μια εθνική συζήτηση: τη φιλοσοφία της νίκης μας, τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ουκρανικής ασφάλειας, την πολιτική των ηρώων, την πολιτική της δικαιοσύνης και τη μεταμόρφωση μέσα σε 10 χρόνια».


Δηλώνοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται στον «δρόμο προς την νίκη», ο Ζελένσκι χαρακτήρισε συμμορίτες τα μέλη της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γλιτώσουν την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης για τον πόλεμο που εξαπέλυσαν κατά της Ουκρανίας με το αιτιολογικό της ασυλίας τους ως αρχηγών κράτους.


«Δεν είναι οι ηγέτες κράτους – είναι εγκληματίες που κατέλαβαν τον έλεγχο των κρατικών θεσμών στην Ρωσία… και άρχισαν να τρομοκρατούν ολόκληρο τον κόσμο», είπε ενώπιον της Ράντα, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τελεί υπό καθεστώς παράνοιας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία

Επίθεση από 4 drones απέτρεψε η Φρεγάτα Ψαρά

Ο «αντισημίτης» Μελανσόν, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Κύπρος και η γεωπολιτική των γαλλικών εκλογών

Ρωσία και Ιράν οριστικοποιούν την ενοποίηση των εθνικών συστημάτων πληρωμών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα