ΑΘΗΝΑ
06:12
|
07.05.2024
Εκτιμάται δηλαδή πως η υψηλή εταιρική κερδοφορία συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και όχι μόνο η «ταχεία αύξηση» των μισθών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έγγραφο του Οικονομικού Δελτίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς δείχνει για πρώτη φορά πως για το φαινόμενο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν φταίνε μόνο οι αυξήσεις στους μισθούς (όπως ήταν το συνηθισμένο «επιχειρήμα») αλλά τα χρυσά εταιρικά κέρδη που παρέμειναν σε επίπεδα ρεκόρ και το περασμένο τρίμηνο με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Εκτιμάται δηλαδή πως η υψηλή εταιρική κερδοφορία συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και όχι μόνο η «ταχεία αύξηση» των μισθών.

Στο ίδιο έγγραφο καταγράφεται πως το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης αποπληθωριστή του ΑΕΠ της ευρωζώνης έφτασε στο υψηλό του 6,2%, από 5,7% το προηγούμενο τρίμηνο, έχοντας διαμορφωθεί στο χαμηλό του 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

«Η συμβολή των κερδών ανά μονάδα παραγωγής ήταν ιδιαίτερα μεγάλη τα τελευταία τρία τρίμηνα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% της συνολικής αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ» αναφέρει η ΕΚΤ σε άρθρο του Οικονομικού Δελτίου. Ο λεγόμενος αποπληθωριστής ΑΕΠ είναι ένας αριθμοδείκτης του επιπέδου των τιμών παραγωγής, τελικών αγαθών και υπηρεσιών σε μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα