ΑΘΗΝΑ
04:37
|
03.03.2024
Ανήλικα κορίτσια έπεσαν θύματα βιασμού, αγόρια στρατολογήθηκαν από συμμορίες, σπίτια πυρπολήθηκαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αληθινή κόλαση αποδεικνύεται η πάλη της επιβίωσης για τα παιδιά στην Αϊτή που παραδέρνει στο έλεος του οργανωμένου εγκλήματος και των συμμοριών.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, Κάθριν Ράσελ, ανήλικα κορίτσια έπεσαν θύματα βιασμού, αγόρια στρατολογήθηκαν από συμμορίες, σπίτια πυρπολήθηκαν.

Απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει αυτήν τη χώρα της Καραϊβικής που μαστίζεται από το οργανωμένο έγκλημα η Ράσελ χαρακτήρισε την κατάσταση στη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου ως «εφιαλτική».

Η κατάσταση στην Αϊτή «εξελίσσεται πράγματι σε μια ξεχασμένη κρίση», λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της από την πρωτεύουσα της χώρας, Πορτ-ο-Πρενς, υπενθυμίζοντας ότι 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας) χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατ. παιδιών.

«Ένοπλες συμμορίες ελέγχουν πάνω από το 60% της πρωτεύουσας», καθώς και πολλές από τις αγροτικές περιοχές της χώρας, ανέφερε η Ράσελ.

Επικαλούμενη αναφορές συνεργατών της και μαρτυρίες κατοίκων, η επικεφαλής της UNICEF υπογράμμισε ότι κατάσταση είναι σήμερα «χειρότερη από ποτέ».

Επισημαίνοντας την οικονομική εξαθλίωση, την έξαρση των κρουσμάτων χολέρας, την ανασφάλεια από το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και τον αντίκτυπο από φυσικές καταστροφές, αφηγήθηκε ορισμένες χαρακτηριστικά συγκλονιστικές μαρτυρίες από θύματα συμμοριών.

«Ένα 11χρονο κορίτσι, με γλυκιά φωνούλα, μου εξιστόρησε ότι πέντε άνδρες την απήγαγαν ενώ περπατούσε στον δρόμο. Τρεις από αυτούς τη βίασαν. Διένυε τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης όταν μιλήσαμε, γέννησε λίγες ημέρες αργότερα», ανέφερε.

«Μια άλλη γυναίκα είπε ότι ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι της και τη βίασαν. Η 20χρονη αδερφή της αντιστάθηκε τόσο σθεναρά, που την έκαψαν ζωντανή. Στη συνέχεια πυρπόλησαν το σπίτι τους», συμπλήρωσε.

Η Κάθριν Ράσελ εξήρε το έργο εκπαιδευτικών και υγειονομικών που προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους, αψηφώντας τους κινδύνους. «Ακόμη και μέσα σε αυτήν τη φρίκη, υπάρχει ελπίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση της Αϊτής έχει απευθύνει έκκληση για την αποστολή διεθνούς δύναμης που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρει ανταπόκριση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισπανία: Η αστυνομία διέλυσε συμμορία που διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα

Οι Συντηρητικοί κυριαρχούν στο κοινοβούλιο του Ιράν, στις εκλογές της συνέλευσης

«Συνταγματικός» ολοκληρωτισμός

Η Γάζα δέχεται την πρώτη αεροπορική ρίψη αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα