ΑΘΗΝΑ
14:03
|
02.05.2024
Ο διεθνής επόπτης της ειρήνης της Βοσνίας, Κρίστιαν Σμιτ, ακύρωσε το Σάββατο δύο νόμους που είχε υιοθετήσει το σερβοβόσνιο κοινοβούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διεθνής επόπτης της ειρήνης της Βοσνίας, Κρίστιαν Σμιτ, ακύρωσε το Σάββατο δύο νόμους που είχε υιοθετήσει το σερβοβόσνιο κοινοβούλιο αψηφώντας το σύνταγμα και τους όρους μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που τερμάτισε τον πόλεμο της βαλκανικής χώρας τη δεκαετία του 1990, αναφέρει το Reuters.

Ο Σμιτ, ο οποίος ως διεθνής Ύπατος Εκπρόσωπος στη Βοσνία έχει εξουσίες να επιβάλλει νόμους και να απολύει παρεμποδιστικούς αξιωματούχους, τροποποίησε επίσης έναν νόμο ώστε όσοι θεωρούνται ότι επιτίθενται στους κρατικούς θεσμούς να διώκονται ποινικά.

«Πρόσφατες αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα παραβιάζουν άμεσα τη συνταγματική τάξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον», είπε ο Σμιτ σε συνέντευξη Τύπου στο Σεράγεβο.

Ο Σμιτ αναφερόταν στους νομοθέτες της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας που ψήφισαν για την αναστολή των αποφάσεων του συνταγματικού δικαστηρίου της Βοσνίας και τη διακοπή της δημοσίευσης των διαταγμάτων και των νόμων του απεσταλμένου της ειρήνης στην επίσημη εφημερίδα.

Οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον τερμάτισαν σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου, κατά τον οποίο πέθαναν περίπου 100.000, χωρίζοντας τη Βοσνία σε δύο αυτόνομες περιοχές, τη Σερβοκρατούμενη Σερβική Δημοκρατία και την Ομοσπονδία που μοιράζονται Βόσνιοι και Κροάτες, που συνδέονται με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση.

Ο αυτονομιστής φιλορώσος Πρόεδρος της περιοχής Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος επί μακρόν επικρίνει το δικαστήριο για την παρουσία ξένων δικαστών, ξεκίνησε την ψηφοφορία αφού το δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να αλλάξει τους κανόνες για να μπορεί να συγκαλεί συνεδριάσεις και να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς Σέρβους δικαστές.

Οι Σέρβοι λένε ότι δεν αναγνωρίζουν τον Σμιτ, ο οποίος διορίστηκε το 2021, ως ύπατο εκπρόσωπο επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε το διορισμό του.

«Η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν θα δεχτεί ούτε μια απόφαση του πλαστού ύπατου εκπροσώπου», δήλωσε το Σάββατο ο Ντόντικ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο για διαφθορά και παρεμπόδιση της ειρήνης.

Ο Σμιτ είπε ότι οι αποφάσεις του ισχύουν άμεσα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ χαιρέτισε τις αποφάσεις του Σμιτ, συμφωνώντας ότι υπερασπιζόταν την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και το σύνταγμα που υποστηρίζει το κράτος δικαίου στη Βοσνία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και θα συνεχίσουν να θεωρούν υπεύθυνα για τις πράξεις τους άτομα που εμπλέκονται σε συμπεριφορά κατά του Ντέιτον», ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα