ΑΘΗΝΑ
12:30
|
27.04.2024
Ο Ολλανδός βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος ζήτησε συγγνώμη το Σάββατο για την ιστορική εμπλοκή της Ολλανδίας στη δουλεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ολλανδός βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος ζήτησε συγγνώμη το Σάββατο για την ιστορική εμπλοκή της Ολλανδίας στη δουλεία και τις επιπτώσεις που έχει ακόμα και σήμερα.

Ο βασιλιάς μιλούσε σε μια τελετή για την 160η επέτειο από τη νόμιμη κατάργηση της δουλείας στην Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένων των πρώην αποικιών της στην Καραϊβική.

«Την ημέρα που θυμόμαστε την ολλανδική ιστορία της δουλείας, ζητώ συγχώρεση για αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε. Είπε ότι ο ρατσισμός στην ολλανδική κοινωνία παραμένει πρόβλημα και δεν θα υποστηρίξουν όλοι τη συγγνώμη του.

Ωστόσο, «οι καιροί άλλαξαν και η Ketikoti… οι αλυσίδες έχουν σπάσει πραγματικά», είπε υπό τον ήχο επευφημιών και χειροκροτημάτων από χιλιάδες θεατές στο μνημείο της εθνικής δουλείας στο Oosterpark του Άμστερνταμ.

Οι λέξεις «Keti Koti» είναι σουριναμέζικες λέξεις που σημαίνουν «η αλυσίδα έχει σπάσει» και είναι ο τίτλος που δίνεται στην 1η Ιουλίου ως ημέρα μνήμης της σκλαβιάς και γιορτής της ελευθερίας.

Η συγγνώμη έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης επανεξέτασης του αποικιακού παρελθόντος της Ολλανδίας, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής τόσο στο δουλεμπόριο του Ατλαντικού όσο και στη δουλεία στις πρώην ασιατικές αποικίες της.

Ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος ζήτησε συγγνώμη στην Ινδονησία το 2020 για «υπερβολική βία» κατά τη διάρκεια της ολλανδικής αποικιοκρατίας.

Τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναγνώρισε ότι το ολλανδικό κράτος φέρει ευθύνη στο δουλεμπόριο του Ατλαντικού και επωφελήθηκε από αυτό και ζήτησε συγγνώμη.

Ο Ρούτε είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει αποζημιώσεις, όπως συνέστησε μια συμβουλευτική επιτροπή το 2021.

Μια μελέτη που ανατέθηκε από την κυβέρνηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το House of Orange κέρδισε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια σε σύγχρονους όρους από ολλανδικές αποικίες το 1675-1770, μεγάλο μέρος του οποίου δόθηκε ως δώρο από τα κέρδη από το εμπόριο μπαχαρικών της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικής Ινδίας.

Ο Βασιλικός Οίκος ανέθεσε τον Δεκέμβριο μια ανεξάρτητη έρευνα για τον ρόλο της βασιλικής οικογένειας στην αποικιακή ιστορία, με τα αποτελέσματα να αναμένονται το 2025.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα