ΑΘΗΝΑ
16:04
|
06.05.2024
Το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα ενέκρινε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του εσωτερικού χρέους που είναι κρίσιμο για τη συνέχιση της διάσωσης από το ΔΝΤ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα ενέκρινε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του εσωτερικού χρέους το Σάββατο που είναι κρίσιμο για τη συνέχιση της διάσωσης 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναφέρει το Reuters.

Το σχέδιο πέρασε με πλειοψηφία 122 ψήφων στο 225μελές κοινοβούλιο.

Η Σρι Λάνκα έπεσε στη χειρότερη οικονομική της κρίση σε περισσότερες από επτά δεκαετίες πέρυσι, αφού τα αποθέματα δολαρίου της χώρας συρρικνώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις, χρεοκοπία εξωτερικού χρέους και την παραίτηση του πρώην προέδρου της.

Για να θέσει το χρέος της σε βιώσιμες βάσεις και να περάσει από την αναθεώρηση του ΔΝΤ, η Σρι Λάνκα παρουσίασε ένα πολυαναμενόμενο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του εσωτερικού χρέους την περασμένη Πέμπτη που επιδιώκει να επεξεργαστεί ξανά μέρος του εσωτερικού χρέους των 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων της νησιωτικής χώρας.

«Αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους είναι απαραίτητο για τη Σρι Λάνκα να επιτύχει τον στόχο που θέτει η συμφωνία του ΔΝΤ για μείωση του χρέους από το σημερινό 128% του ΑΕΠ στο 95% του ΑΕΠ έως το 2023», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σεχάν Σεμασίνγκε στο κοινοβούλιο.

«Το κάνουμε αυτό προστατεύοντας τις τράπεζες, τους καταθέτες και τις συντάξεις».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια στην εφαρμογή του σχεδίου και ισχυρότερη προστασία για τους κατόχους συνταξιοδοτικών ταμείων.

«Αυτή η αναδιάρθρωση θα επηρεάσει δυσανάλογα τους συνταξιούχους και αυτό είναι μια εξαιρετικά άδικη κίνηση της κυβέρνησης», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σατζίθ Πρμαντάσα.

Η οικονομία του νησιού βελτιώθηκε απ’ όταν εξασφάλισε τη διάσωση 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ τον Μάρτιο, η οποία βοήθησε να μετριαστεί ο πληθωρισμός, να βελτιωθούν οι εισροές δολαρίων και να ανατιμηθεί το νόμισμά του.

Η Σρι Λάνκα ζητά από τους διεθνείς κατόχους ομολόγων να κάνουν κούρεμα 30% και αναζητά παρόμοιες παραχωρήσεις από τους επενδυτές στα εγχώρια χαρτονομίσματα που εκφράζονται σε δολάρια.

Η εφαρμογή του σχεδίου για το εσωτερικό χρέος είναι επίσης κρίσιμη για την προώθηση των διαπραγματεύσεων με τους κατόχους ομολόγων και βασικούς διμερείς πιστωτές την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία.

Η Σρι Λάνκα σκοπεύει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα