ΑΘΗΝΑ
02:56
|
02.05.2024
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για εξάλειψη δισεκατομμυρίων φοιτητικού χρέους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για εξάλειψη δισεκατομμυρίων φοιτητικού χρέους, αναφέρει το BBC.

Η απόφαση με πλειοψηφία 6 προς 3 ακυρώνει ουσιαστικά το σχέδιο, το οποίο θα είχε συγχωρήσει περίπου 10.000 $ ανά δανειολήπτη – και έως και 20.000 $ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η απόφαση επηρεάζει τα δάνεια περισσότερων από 40 εκατομμυρίων Αμερικανών.

Έχει αφήσει το κοινό των ΗΠΑ «θυμωμένο», είπε ο Μπάιντεν. Δεσμεύτηκε να εφαρμόσει νέα μέτρα για τη μείωση του χρέους των πανεπιστημίων χρησιμοποιώντας άλλους υπάρχοντες νόμους.

Το σχέδιο διαγραφής των δανείων βρίσκεται σε αδιέξοδο από τότε που ορισμένες συντηρητικές πολιτείες μήνυσαν, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος υπερέβη την εξουσία του. Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε.

Στον απόηχο της απόφασης, ο κ. Μπάιντεν μίλησε από τον Λευκό Οίκο, λέγοντας: «Ξέρω ότι υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί σε αυτή τη χώρα που αισθάνονται απογοητευμένοι και αποθαρρυμένοι ή ακόμη και λίγο θυμωμένοι. Πρέπει να ομολογήσω ότι και γω αισθάνομαι το ίδιο».

Αλλά υποσχέθηκε να συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας για να βρει άλλα μέσα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελαφρύνουν το οικονομικό βάρος.

«Η σημερινή απόφαση έκλεισε έναν δρόμο. Τώρα θα ξεκινήσουμε έναν άλλο», είπε.

Το συνολικό ομοσπονδιακό φοιτητικό χρέος έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, έχοντας αυξηθεί από περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007 σε 1,6 τρις δολάρια σήμερα.

Πέρυσι, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πήρε χρέωση 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει δαπάνες 300 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με το πρόγραμμα διαγραφής δανείων, καθώς και πρόσθετο κόστος που σχετίζεται με την παράταση του μορατόριουμ πληρωμών από την εποχή του Covid μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπισε ενάγοντες σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις: η μία αφορούσε έξι πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών -Νεμπράσκα, Μιζούρι, Αρκάνσας, Αϊόβα, Κάνσας και Νότια Καρολίνα- και η άλλη αφορούσε δύο μεμονωμένους δανειολήπτες φοιτητικών δανείων.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η εκτελεστική εξουσία δεν είχε την εξουσία να ακυρώσει τόσο γενικά το χρέος των φοιτητών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι δύο μεμονωμένοι δανειολήπτες δεν υποστήριξαν πειστικά ότι θα βλάπτονταν από το σχέδιο διαγραφής δανείου, αποφαίνοντας ουσιαστικά ότι δεν είχαν νομική υπόσταση για να αμφισβητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια των διαφωνιών τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι βάσει νόμου του 2003, γνωστό ως Νόμος για τις Ευκαιρίες Ανώτατης Εκπαίδευσης για Φοιτητές, ή Νόμος Ηρώων, είχε την εξουσία να «παραιτηθεί ή να τροποποιήσει» τις διατάξεις δανείου για την προστασία των δανειοληπτών που επηρεάστηκαν από «έναν πόλεμο ή άλλη στρατιωτική επιχείρηση ή εθνική έκτακτη ανάγκη».

Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η πράξη επιτρέπει στον γραμματέα Παιδείας του Μπάιντεν, Μιγκέλ Καρντόνα, να «κάνει μέτριες προσαρμογές και προσθήκες στις υπάρχουσες διατάξεις, όχι να τις μεταμορφώνει».

Ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς έγραψε ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση Μπάιντεν «δημιούργησαν ένα νέο και θεμελιωδώς διαφορετικό» πρόγραμμα διαγραφής δανείων που «επέκτεινε τη συγχώρεση σε σχεδόν κάθε δανειολήπτη» στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η χρήση του νόμου περί ηρώων από τη διοίκηση «δεν μοιάζει καθόλου με τον τρόπο που είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες περιπτώσεις».

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου έπεσε σε ιδεολογικές γραμμές, με τους τρεις φιλελεύθερους δικαστές του να διαφωνούν.

Στη διαφωνία της, η δικαστής Έλενα Κάγκαν έγραψε ότι «το αποτέλεσμα εδώ είναι ότι το δικαστήριο αντικαθιστά το Κογκρέσο και το Εκτελεστικό Τμήμα στη χάραξη εθνικής πολιτικής για τη διαγραφή φοιτητικών δανείων».

«Το Κογκρέσο ενέκρινε το σχέδιο συγχώρεσης… ο [Γραμματέας Παιδείας] το έθεσε σε εφαρμογή· και ο πρόεδρος θα ήταν υπεύθυνος για την επιτυχία ή την αποτυχία του», έγραψε.

«Αλλά αυτό το δικαστήριο σήμερα αποφασίζει ότι περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν θα λάβουν τα οφέλη του σχεδίου (έτσι λέει το δικαστήριο), ότι η βοήθεια είναι πολύ «σημαντική»».

Ο Λευκός Οίκος είχε προηγουμένως υπολογίσει ότι σχεδόν το 90% των φοιτητών δανειοληπτών των ΗΠΑ θα είχαν δικαίωμα για ανακούφιση βάσει του σχεδίου.

«Αυτή η απόφαση πρόκειται να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους σε αυτή τη χώρα. Αλλά θα επηρεάσει δυσανάλογα τους ανθρώπους που είναι ήδη ιστορικά περιθωριοποιημένοι», δήλωσε στο BBC News ο Ράμεν Μιάο, ένας 22χρονος πρόσφατος πτυχιούχος, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Οι άνθρωποι που παίρνουν φοιτητικά δάνεια δεν είναι παιδιά εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων. Είναι παιδιά εργαζομένων οικογενειών», πρόσθεσε ο κ. Μιάο, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσα φοιτητικά χρέη έχει.

Ο Κλεγκ Άιβι είπε στο CBS, τον εταίρο του BBC στις ΗΠΑ, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε «πάρει τη σωστή απόφαση» και ότι διαφωνούσε με την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο θέμα.

«Έχω φοιτητικά δάνεια και σίγουρα θα είχα ωφεληθεί», είπε. «Αλλά αν αυτό είναι που θέλουμε, ας μιλήσουμε με τον βουλευτή μας. Το Κογκρέσο… πρέπει πραγματικά να κάνει τη δουλειά του.»

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η υποστήριξη για την πρόταση διαγραφής φοιτητικού δανείου έπεσε σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικές γραμμές.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από τη Νομική Σχολή Marquette τον Μάιο διαπίστωσε ότι το 31% των Ρεπουμπλικανών τάχθηκε υπέρ της πρότασης, σε σύγκριση με το 69% των ανεξάρτητων και το 87% των Δημοκρατικών.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είπε ότι η πρωτοβουλία δανείου είναι «παράνομη» και θα σήμαινε ότι οι Αμερικανοί χωρίς φοιτητικά δάνεια «δεν είναι πλέον αναγκασμένοι» να πληρώνουν για όσους το κάνουν.

Συνολικά, περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ χρωστούν χρήματα για φοιτητικά δάνεια – ή περίπου ένας στους έξι ενήλικες στις ΗΠΑ με τουλάχιστον κάποια μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τα στοιχεία των ομοσπονδιακών αποθεματικών δείχνουν ότι το διάμεσο φοιτητικό δάνειο είναι περίπου 17.000 $. Περίπου το 17% των δανειοληπτών χρωστάει λιγότερα από 10.000 $, ενώ περίπου το 7% χρωστάει πάνω από 100.000 $.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα