ΑΘΗΝΑ
01:32
|
19.05.2024
Η Shell εξακολουθεί να εμπορεύεται ρωσικό αέριο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη δέσμευσή της να αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Shell εξακολουθεί να εμπορεύεται ρωσικό αέριο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη δέσμευσή της να αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά ενέργειας, μεταδίδει το BBC.

Η εταιρεία συμμετείχε σχεδόν στο ένα όγδοο των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας το 2022, σύμφωνα με ανάλυση από την ομάδα εκστρατειών Global Witness.

Ο Όλεγκ Ουστένκο, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Shell ότι αποδέχτηκε «αιματοβαμένα χρήματα».

Η Shell είπε ότι οι συναλλαγές ήταν αποτέλεσμα «μακροπρόθεσμων συμβατικών δεσμεύσεων» και δεν παραβιάζουν νόμους ή κυρώσεις.

Μόλις στις 9 Μαΐου, ένα τεράστιο δεξαμενόπλοιο ικανό να μεταφέρει περισσότερα από 160.000 κυβικά μέτρα αερίου συμπιεσμένου σε υγρή μορφή – υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG – αποσύρθηκε από το λιμάνι της Sabetta, στη χερσόνησο Yamal στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας.

Αυτό το φορτίο αγοράστηκε από τη Shell πριν κατευθυνθεί προς τον τελικό προορισμό της, το Χονγκ Κονγκ.

Είναι ένα από τα οκτώ φορτία LNG που η Shell αγόρασε από τη Yamal φέτος, σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων Kpler που αναλύει η Global Witness.

Πέρυσι, η Shell αντιπροσώπευε το 12% του θαλάσσιου εμπορίου LNG της Ρωσίας, υπολογίζει η Global Witness, και ήταν μεταξύ των πέντε κορυφαίων εμπόρων LNG ρωσικής προέλευσης εκείνη τη χρονιά.

Τον Μάρτιο του 2022, τις εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Shell ζήτησε συγγνώμη για την αγορά ενός φορτίου ρωσικού πετρελαίου και είπε ότι σκόπευε να αποσυρθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Είπε ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, θα πουλήσει τα πρατήρια καυσίμων και άλλες επιχειρήσεις στη Ρωσία, κάτι που έκανε. Επίσης, τερμάτισε τις κοινοπραξίες της με τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Και είπε ότι θα ξεκινήσει μια «σταδιακή απόσυρση από τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου, το φυσικό αέριο αγωγών και το LNG». Αλλά προειδοποίησε ότι θα ήταν μια «σύνθετη πρόκληση».

Έκτοτε, συνέχισε να λαμβάνει φορτία LNG από δύο ρωσικά λιμάνια, ένα στο Yamal και ένα στη Sakhalin στην Άπω Ανατολή.

Η Shell ήταν μειοψηφικός επενδυτής στο έργο φυσικού αερίου Sakhalin, αλλά εγκατέλειψε αυτήν την αξίωση τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αφού η ρωσική κυβέρνηση μεταβίβασε τις μετοχές της σε μια τοπική επιχείρηση – και έκτοτε δεν έχει πάρει φυσικό αέριο από τη Sakhalin.

Ωστόσο, εξακολουθεί να τηρεί τη σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία LNG Novatek, η οποία την υποχρεώνει να αγοράζει 900.000 τόνους ετησίως από τη Yamal μέχρι τη δεκαετία του 2030, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Novatek είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας και οι φόροι που πληρώνει συνεισφέρουν σημαντικά στον προϋπολογισμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Όλεγκ Ουστένκο, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε: «Είναι πολύ απλό: συνεχίζοντας το εμπόριο ρωσικού φυσικού αερίου η Shell βάζει χρήματα στις τσέπες του Πούτιν και βοηθά στη χρηματοδότηση της βάναυσης επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον του λαού της Ουκρανίας.

«Τα τεράστια ποσά που έχει κάνει η Shell και ολόκληρη η βιομηχανία πετρελαίου στη Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, αντί να καλύπτουν τις τσέπες των μετόχων τους».

Εκπρόσωπος της Shell δήλωσε: «Η Shell έχει σταματήσει να αγοράζει ρωσικό LNG στην αγορά spot, αλλά εξακολουθεί να έχει ορισμένες μακροπρόθεσμες συμβατικές δεσμεύσεις. Αυτό είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις κυρώσεις, τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.»

«Υπάρχει ένα δίλημμα μεταξύ της άσκησης πίεσης στη ρωσική κυβέρνηση για τις φρικαλεότητες της στην Ουκρανία και της διασφάλισης σταθερού, ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού. Εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν για τις απίστευτα δύσκολες ανταλλαγές που πρέπει να γίνουν.»

Η Shell είναι ο μεγαλύτερος έμπορος LNG στον κόσμο, ο οποίος δεν υπόκειται σε ευρωπαϊκές κυρώσεις, αποκομίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από τη διαπραγμάτευση πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι.

Η Ρωσία μείωσε μαζικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω αγωγών πέρυσι, αλλά αύξησε την ποσότητα φυσικού αερίου που προμηθεύει με πλοία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εισάγει ρωσικό αέριο για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ οι πολιτικοί της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα ρωσικού LNG που εισάγει το μπλοκ. Τον Μάρτιο, ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον κάλεσε τις χώρες και τις εταιρείες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο και να μην υπογράψουν νέες συμβάσεις.

«Έχει καθυστερήσει πολύ να αντιμετωπιστεί η εμπορία ρωσικού LNG με την ίδια αποστροφή όπως η ρωσική εμπορία πετρελαίου. Η στόχευση των ενεργειακών εσόδων του Πούτιν δεν μπορεί να αφορά συμβολικά μέτρα, αλλά πρέπει να σταματήσει συγκεκριμένα τα τεράστια ποσά ορυκτών καυσίμων που ενισχύουν τη δύναμή του», είπε ο Τζόναθαν Νορόνχα-Γκαντ, ανώτερος ακτιβιστής στο Global Witness.

Η εταιρεία ενέργειας TotalEnergies με έδρα τη Γαλλία είναι μέτοχος μειοψηφίας στο έργο Yamal και ήταν επίσης μεγάλος έμπορος ρωσικού LNG, ανέφερε η ανάλυση Global Witness.

Το BBC προσέγγισε την TotalEnergies για σχόλια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Ρωσία: Δικαστήριο επιβάλλει ασφαλιστικά μέτρα για περιουσιακά στοιχεία της UniCredit

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα