Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) εντάθηκαν την Κυριακή, καθώς ο πόλεμος στην πρωτεύουσα της χώρας και στις δυτικές περιοχές εισήλθε στη 12η εβδομάδα χωρίς να διαφαίνονται προσπάθειες να δοθεί ειρηνικό τέλος στη σύγκρουση.
Αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό καθώς και πυρά φορητών όπλων ακούστηκαν, ιδιαίτερα στην πόλη Ομντουρμάν, καθώς και στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, καθώς η σύγκρουση βαθαίνει μια ανθρωπιστική κρίση και απειλεί να προσελκύσει άλλα περιφερειακά συμφέροντα.
Η RSF είπε ότι κατέρριψε ένα πολεμικό αεροσκάφος του στρατού και ένα drone στο Μπαχρί, σε δηλώσεις στις οποίες ο στρατός δεν απάντησε αμέσως.
«Είμαστε τρομοκρατημένοι, κάθε μέρα οι απεργίες χειροτερεύουν», είπε τηλεφωνικά στο Reuters η 25χρονη Μαχίντ Σαλάχ, που ζει στο βόρειο Ομντουρμάν.
Η RSF έχει κυριαρχήσει στην πρωτεύουσα επί τόπου και έχει κατηγορηθεί για λεηλασίες και κατάληψη σπιτιών, ενώ ο στρατός έχει επικεντρωθεί σε αεροπορικά και πυροβολικά χτυπήματα.
Ο αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους νεαρούς άνδρες να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά των RSF και την Κυριακή ο στρατός δημοσίευσε φωτογραφίες που είπε ότι ήταν νεοσύλλεκτοι.
Η Ένωση Γιατρών του Σουδάν κατηγόρησε την RSF το Σάββατο ότι εισέβαλε στο νοσοκομείο Σουχάντα, ένα από τα λίγα που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα, και σκότωσαν ένα μέλος του προσωπικού. Η RSF αρνήθηκε την κατηγορία.
Ο πόλεμος έπληξε επίσης πόλεις στις περιοχές του δυτικού Κορντοφάν και του Νταρφούρ, ιδιαίτερα τη δυτικότερη πόλη El Geneina, όπου οι RSF και οι αραβικές πολιτοφυλακές έχουν κατηγορηθεί για εθνοκάθαρση.
Η Μονάδα Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών, μια κυβερνητική υπηρεσία, δήλωσε το Σάββατο ότι είχε καταγράψει 88 περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης, οι οποίες, όπως είπε, ήταν ένα κλάσμα του πιθανού πραγματικού συνόλου, στο Χαρτούμ, στην Ελ Τζενέινα και στη Νιάλα, πρωτεύουσα του Νότιου Νταρφούρ, με τα θύματα στις περισσότερες περιπτώσεις να κατηγορούν την RSF.
Οι συνομιλίες που φιλοξενήθηκαν στη Τζέντα και χρηματοδοτήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία ανεστάλησαν τον περασμένο μήνα, ενώ μια προσπάθεια διαμεσολάβησης από χώρες της Ανατολικής Αφρικής επικρίθηκε από τον στρατό καθώς κατηγόρησε την Κένυα για μεροληψία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και ο αναπληρωτής του στο Συμβούλιο Κυρίαρχων της χώρας, Μαλίκ Αγκάρ, εξέφρασαν ότι είναι ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε προσπάθειες διαμεσολάβησης από την Τουρκία ή τη Ρωσία, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημες προσπάθειες.