ΑΘΗΝΑ
17:51
|
28.04.2024
Οι τιμές της ενέργειας ίσως εκτοξευθούν αυτόν τον χειμώνα, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να επιδοτούν ξανά τους λογαριασμούς, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να εκτοξευθούν αυτόν τον χειμώνα αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να επιδοτούν ξανά τους λογαριασμούς, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Εάν η κινεζική οικονομία ενισχυθεί γρήγορα και λάει χώρα ένας σκληρός χειμώνας, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν, ασκώντας πίεση στους καταναλωτές, δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ.

Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν για εξοικονόμηση ενέργειας και να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι οι ετήσιοι λογαριασμοί ενέργειας πρόκειται να μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 430 λίρες αυτόν τον μήνα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, ορισμένες κυβερνήσεις παρενέβησαν με την υποστήριξη των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, για να προσπαθήσουν να αμβλύνουν το πλήγμα στους καταναλωτές.

Ο ΔΟΕ είναι ένας οργανισμός που συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία για την παροχή δεδομένων, την ανάλυση και την πρόταση πολιτικών.

Ο Φατίχ Μπιρόλ είπε στο πρόγραμμα Today του BBC ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκαναν «στρατηγικά λάθη», συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής εξάρτησης από τη Ρωσία για την ενέργεια, και ότι η εξωτερική πολιτική είχε «δέσει τα μάτια» από βραχυπρόθεσμες εμπορικές αποφάσεις.

Είπε ότι αυτό το χειμώνα «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» μια νέα άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου.

«Σε ένα σενάριο όπου η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζει πολλή ενέργεια από τις αγορές και έχουμε έναν σκληρό χειμώνα, μπορεί να δούμε ισχυρές ανοδικές πιέσεις υπό τις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που με τη σειρά του θα επιβαρύνει επιπλέον τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Η κινεζική οικονομία είχε ανακάμψει μετά την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό, αλλά πρόσφατα η οικονομία της επιβραδύνεται.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global αυτή την εβδομάδα μείωσε την πρόβλεψή του για την κινεζική ανάπτυξη, λέγοντας ότι «ο κίνδυνος είναι η ανάκαμψή της να μειωθεί εν μέσω ασθενούς εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και στην αγορά κατοικίας».

Οι επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, έχουν επίσης μειώσει τις προβλέψεις για την κινεζική ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο κ. Μπιρόλ είπε ότι οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει «να συνεχίσουν να πιέζουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».

Θα πρέπει επίσης να προωθήσουν τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ώστε να «δουν το φως της δημοσιότητας το συντομότερο δυνατό» και να μειώσουν τον χρόνο που χρειάζονται για να λάβουν άδειες και να αναζητήσουν «εναλλακτικές επιλογές ενέργειας», είπε.

Είπε ότι «δεν θα απέκλειε τα μπλακ άουτ» αυτόν τον χειμώνα ως «μέρος του παιχνιδιού».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο έντονα θα ανακάμψει η κινεζική οικονομία», είπε.

Η National Grid δήλωσε τον περασμένο χειμώνα ότι οι σύντομες διακοπές ρεύματος ήταν μια πιθανότητα – τελικά, αυτό δεν ήταν απαραίτητο.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Ξοδέψαμε δισεκατομμύρια για να προστατέψουμε τις οικογένειες όταν οι τιμές αυξήθηκαν τον χειμώνα καλύπτοντας σχεδόν το μισό ενεργειακό λογαριασμό ενός τυπικού νοικοκυριού, με τους οποίους θα μειωθούν κατά 430 λίρες κατά μέσο όρο από αυτόν τον μήνα».

Οι λογαριασμοί οικιακού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν το Σαββατοκύριακο μετά την αλλαγή του ανώτατου ορίου της τιμής της ενέργειας και αναμένεται περαιτέρω, μικρότερη πτώση αυτόν τον χειμώνα.

Ωστόσο, με τον ετήσιο λογαριασμό ενέργειας ενός τυπικού νοικοκυριού να είναι περίπου 2.000 λίρες, το κόστος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από τον κανόνα πριν από την πανδημία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Centrica, στην οποία ανήκει η British Gas, προειδοποίησε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλοί για το άμεσο μέλλον.

Εάν μπορέσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση, τα υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη φθίνουσα ζήτηση, πρόσθεσε.

Είπε ότι έχει συζητήσεις με τους διευθύνοντες συμβούλους βρετανικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Ο κ. Birol είπε ότι δεν έχει «κανένα πρόβλημα» με τις πετρελαϊκές εταιρείες να πραγματοποιούν κέρδη, αλλά αν πουν: «Θα αυξήσω την παραγωγή μου κατά τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η στρατηγική της εταιρείας μου είναι σύμφωνη με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα – Δεν λειτουργεί, υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ».

Το κοίτασμα Rosebank στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράγει 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, θα μπορούσε να εγκριθεί από την κυβέρνηση εντός εβδομάδων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι «έχει δεσμευτεί να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 και έχει ήδη κάνει πολύ δρόμο για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, μειώνοντας τις εκπομπές γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της G7, διατηρώντας παράλληλα την οικονομία σε ανάπτυξη και με πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικά το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «η μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί και θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τις επόμενες δεκαετίες, όπως αναγνωρίζεται από την ανεξάρτητη Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής».

Η Emma Pinchbeck, η διευθύνουσα σύμβουλος της Energy UK, η οποία εκπροσωπεί βρετανικές ενεργειακές εταιρείες, είπε στο πρόγραμμα του BBC Today ότι η μακροπρόθεσμη λύση για τους υψηλούς λογαριασμούς «είναι να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση για να βεβαιωθούμε ότι δεν βασιζόμαστε σε ασταθή διεθνές φυσικό αέριο».

“Αναμένουμε ότι οι επενδύσεις σε περισσότερες υποδομές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση και εναλλακτικές τεχνολογίες θα προσφέρουν φθηνότερους λογαριασμούς μακροπρόθεσμα… και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να κινηθούμε γρήγορα, ιδιαίτερα με τον αυξημένο διεθνή ανταγωνισμό για αυτές τις τεχνολογίες.”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αίγυπτος: Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 50% εν μέσω εντάσεων

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα