ΑΘΗΝΑ
21:04
|
07.05.2024
Απαισιόδοξο το Κρεμλίνο για τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να λήξει στις 18 Ιουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απαισιόδοξη δείχνει η Ρωσία σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στην εφαρμογή των συνοδευτικών συμφωνιών που αφορούν τις ρωσικές εξαγωγές.

Η συμφωνία, βάσει της οποίας η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων μεταφοράς σιτηρών προς και από τα ουκρανικά λιμάνια που πλέουν σε ύδατα τα οποία ελέγχει η Μόσχα, αναμένεται να λήξει στις 18 Ιουλίου και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες» για την παράτασή της. 

Στο μεταξύ η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πρόταση βάσει της οποίας η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα θα συστήσει θυγατρική για να επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο, προκειμένου να δοθεί κίνητρο προς τη Μόσχα για με την παράταση της συμφωνίας. 

Όταν υπεγράφη η συμφωνία τον Ιούλιο του 2022, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ρωσία υπέγραψαν επίσης μνημόνιο κατανόησης δεσμεύοντας τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν την πρόσβαση ρωσικών λιπασμάτων και άλλων προϊόντων στις διεθνείς αγορές. 

Προκειμένου να τηρηθεί το μνημόνιο, η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρέπει να ικανοποιηθούν πολλοί όροι, συμπεριλαμβανόμενης της επανεισδοχής της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) στο διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των FT, ο Πεσκόφ δήλωσε:

Έως τώρα δεν έχουμε τίποτα να αναφέρουμε στην εφαρμογή του μέρους της συμφωνίας που αφορά τη ρωσική πλευρά. 

«Για την ώρα, δηλώνουμε ότι αυτό το μέρος των συμφωνιών ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να λήξει η προθεσμία, αλλά δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα