ΑΘΗΝΑ
06:52
|
22.02.2024
Ο νέος υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία», δήλωσε ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του, στο υπουργείο, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι χαίρεται που «μετά από 11 χρόνια μιλάμε σε διαφορετικούς τόνους», ότι «υπάρχει συναντίληψη και ότι «οι οιωνοί είναι άριστοι».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε γνωστό ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς και ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Οι πλήρεις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας:

Κωστής Χατζηδάκης: «Με μεγάλη χαρά συνάντησα σήμερα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο είχαμε εξαιρετική συνεργασία για δύο χρόνια όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012- 2014 και εγώ υπουργός Ανάπτυξης σε αυτό εδώ το υπουργείο. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί φυσικά. Συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικές επαφές. Είναι θεσμική μας υποχρέωση ούτως ή άλλως- σεβόμενη η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος- αλλά έχουμε και πολύ παραπάνω λόγους να κρατήσουμε αυτή την επαφή την οποία ούτως ή άλλως είχαμε σε προσωπικό επίπεδο.

Και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω ότι είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία. Η ελληνική οικονομία έχει κάνει βήματα μπροστά στο επίπεδο της αύξησης των επενδύσεων, της αύξησης των εξαγωγών, της αύξησης του ΑΕΠ, της μείωσης της ανεργίας. Και είναι στο χέρι μας εφαρμόζοντας την σωστή οικονομική πολιτική και ειδικά την σωστή δημοσιονομική πολιτική μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς, να προχωρήσουμε μπροστά, στέλνοντας το μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η χώρα μας ακολουθεί μία πορεία Ευρώπης και κοινής λογικής, μια πορεία σαν και αυτή που ακολούθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες και εκπλήσσοντας ευχάριστα για την αποφασιστικότητά μας. Στόχος, η Ελλάδα να γίνει μια πραγματικά προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην οικονομία».

Γιάννης Στουρνάρας: «Κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Με χαρά, αλλά και συγκίνηση επέστρεψα σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Και χαίρομαι που μετά από 11 χρόνια μιλάμε σε διαφορετικούς τόνους. Η Ελλάδα είναι πια τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν τότε και της ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία.

Με τον υπουργό είχαμε την ευκαιρία και κάναμε μια επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων: Μακροοικονομικά, δημοσιονομικά, τραπεζικό σύστημα. Και καταλήξαμε σε μία λέξη: Υπάρχει συναντίληψη. Και του είπα ότι, πέραν βεβαίως από τα θέματα στα οποία έχουμε αρμοδιότητα, που είναι θέματα νομισματικής πολιτικής, θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στο καταστατικό προβλέπεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι και σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου για οποιαδήποτε θέματα μπορεί να βοηθήσει και το υπουργείο βεβαίως θέλει βοήθεια. Έχουμε ένα τμήμα ερευνών, ίσως το μεγαλύτερο στη χώρα. Θα είναι στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών σε όποια θέματα χρειαστεί τη συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος. Νομίζω ότι οι οιωνοί είναι άριστοι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέμπη: Απορρίφθηκε από την Εξεταστική το αίτημα να διερευνηθεί ο Καραμανλής για ψευδορκία

Η πλειοψηφία στην Εξεταστική απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για διαβίβαση της κατάθεσης του Κώστα Καραμανλή στην αρμόδια Εισαγγελία ώστε να διερευνηθεί για ψευδορκία.
ΣΥΝΑΦΗ

Αυτό είναι το πρόγραμμα του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Διάλογο με τον Τουσκ θέλει ο Ζελένσκι, στο φόντο των μπλόκων Πολωνών αγροτών

Προτροπή Δένδια στην Αλβανία για τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Εναέρια ρίψη βοήθειας στη Βόρεια Γάζα από Βρετανία και Ιορδανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα