ΑΘΗΝΑ
06:02
|
28.04.2024
Ο Μπορέλ επρόκειτο να επισκεφθεί το Πεκίνο στις 10 Ιουλίου για να συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ε.Ε. Αναφέρεται πως το ταξίδι του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Δυστυχώς, ενημερωθήκαμε από τους Κινέζους ομολόγους ότι οι προβλεπόμενες ημερομηνίες την επόμενη εβδομάδα δεν είναι πλέον δυνατές και πρέπει τώρα να αναζητήσουμε εναλλακτικές», δήλωσε σήμερα στο Reuters η εκπρόσωπος Τύπου Ναμπίλα Μασράλι.

Οι λόγοι για την ακύρωση της επίσκεψης δεν έγιναν γνωστοί.

Ο Μπορέλ επρόκειτο να επισκεφθεί το Πεκίνο στις 10 Ιουλίου για να συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, και να συζητήσει «στρατηγικά ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στην Κίνα.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης στο Πεκίνο, ο πρεσβευτής Χόρχε Τολέδο είπε ότι η Κίνα και η Ευρώπη είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν δύο κατ’ ιδίαν διαλόγους τον Σεπτέμβριο, με τον ένα να έχει ως θεματική την οικονομία και το εμπόριο και τον άλλο τα ψηφιακά θέματα, πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στο τέλος του το έτος.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα, αλλά χρειαζόμαστε πρόοδο και τη χρειαζόμαστε φέτος», είπε ο Τολέδο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος που το ταξίδι του Μπορέλ στην Κίνα ακυρώνεται. Το προηγούμενο ταξίδι του είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Απρίλιο, αλλά ακυρώθηκε αφού βρέθηκε θετικός στον COVID-19.

Στο κείμενο του λόγου που κανονικά θα εκφωνούσε στο Πεκίνο τον Απρίλιο, ο Μπορέλ σημείωνε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Κίνα εάν εκείνη δεν επιδιώξει την ειρήνη στην Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.

Η Κίνα δημοσίευσε ένα κείμενο 12 σημείων ως προτεινόμενο οδηγό για την επίλυση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, αλλά η υποδοχή του από τα δυτικά κράτη υπήρξε αρνητική.

Ο επικεφαλής της Ε.Ε. για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο αυτήν την εβδομάδα για συνομιλίες επί περιβαλλοντικών ζητημάτων, δεν επισκέφτηκε επίσης την Κίνα τον Απρίλιο επειδή βρέθηκε θετικός στον COVID-19, σημειώνει το Reuters.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα