Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις έγχρωμες επαναστάσεις και την ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων στις υποθέσεις των χωρών της περιοχής, δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνόδους κορυφής του Συμβουλίου Αρχηγών του Οργανισμού, σήμερα Τρίτη, υπό την προεδρία της Ινδίας.
«Είναι απαραίτητο να διαμορφώσουμε ανεξάρτητα εξωτερική πολιτική με βάση τα κοινά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της περιοχής μας. Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σε εγρήγορση για προσπάθειες υποκίνησης από το εξωτερικό ενός νέου ψυχρού πολέμου και μιας νέας σύγκρουσης στην περιοχή μας. Οφείλουμε, αποφασιστικά, να αντισταθούμε στις απόπειρες ανάμειξης από το εξωτερικό και υποκίνησης έγχρωμων επαναστάσεων με οποιοδήποτε πρόσχημα», τόνισε ο Κινέζος ηγέτης.
Ο Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε τα κράτη μέλη του SCO να «κρατήσουν σταθερά τη μοίρα της δικής τους ανάπτυξης και ευημερίας στα χέρια τους» και επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή για χάρη της κοινής ασφάλειας.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να εφαρμόσει, από κοινού με όλες τις χώρες, την παγκόσμια πρωτοβουλία ασφάλειας, να προωθήσει την εξομάλυνση των διαφωνιών και των αντιφάσεων μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και να συμβάλει στην πολιτική επίλυση πιεστικών διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων προς όφελος της ενίσχυσης της ασφάλειας στην περιοχή», είπε.
Πούτιν: Η Ρωσία αντιστέκεται στις κυρώσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τις χώρες μέλη του Οργανισμού για την στάση που κράτησαν στην βραχύβια ανταρσία του επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.
«Η Ρωσία αντιστέκεται με αυτοπεποίθηση και θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις εξωτερικές πιέσεις, τις κυρώσεις και τις προκλήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ευχαριστώντας τις υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού «που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας για την προστασία της συνταγματικής τάξης και της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών».
Μιλώντας για τη διεθνή οικονομική κατάσταση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε πως η ασυγκράτητη συσσώρευση χρεών από τις ανεπτυγμένες χώρες αυξάνει τις πιθανότητες μιας νέας παγκόσμιας κρίσης και ενισχύει την πιθανότητα συγκρούσεων.
«Οι γεωπολιτικές αντιφάσεις εντείνονται, το διεθνές σύστημα ασφάλειας επιδεινώνεται και οι κίνδυνοι μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης αυξάνονται στο πλαίσιο της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης χρέους στις ανεπτυγμένες χώρες, της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, της αυξανόμενης παγκόσμιας φτώχειας και της επιδείνωσης της επισιτιστικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας. Όλα αυτά τα ζητήματα, καθένα από αυτά πολύπλοκο και διαφορετικό από μόνο του, προσθέτουν μια σημαντική ενίσχυση του δυναμικού σύγκρουσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο SCO διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις.
«Η Ρωσία έχει υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ένωσης μας στους τομείς επενδύσεων, τραπεζών και χρηματοπιστωτικών τομέων, καθώς και στη βιομηχανία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τα logistics, τη γεωργία, τις επικοινωνίες, την ψηφιοποίηση και τις υψηλές τεχνολογίες», σημείωσε ο Πούτιν.
Κόντρες Ινδίας – Πακιστάν
Η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο οποίος καλωσόρισε το Ιράν ως το ένατο μέλος του, στιγματίστηκε επίσης από μια ευθεία επίθεση του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κατά του μεγάλου αντιπάλου του, Πακιστάν.
«Κάποιες χώρες χρησιμοποιούν τη διασυνοριακή τρομοκρατία ως μέσο στις πολιτικές τους, δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες», είπε ο Μόντι, που ήταν και οικοδεσπότης της εικονικής συνάντησης, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα έθνη.
Το Πακιστάν συμμετείχε επίσης στη σύνοδο κορυφής, με τον Πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ να καταδικάζει το «τέρας της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού» και να προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί για διπλωματικούς σκοπούς, πρέπει να αποφευχθεί».
Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν δήλωσαν ότι το Αφγανιστάν εξακολουθεί να αποτελεί βασική ανησυχία, με τον Μόντι να προειδοποιεί για τον κίνδυνο να αποτελέσει μια μόνιμη βάση για τη «διάδοση της αστάθειας», ενώ ο Σαρίφ ζήτησε «επείγουσα επαναφορά» στη διεθνή δέσμευση με τους ηγέτες των Ταλιμπάν.
Συμμετέχει το Ιράν και ακολουθεί η Λευκορωσία
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης δημιουργήθηκε το 2001 με επίκεντρο θέματα ασφάλειας και οικονομίας και τα υπόλοιπα μέλη του είναι το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Το Ιράν εντάχθηκε επίσης ως πλήρες μέλος της ομάδας, με την Τεχεράνη να έχει εντείνει τη διπλωματία της με φίλους και εχθρούς τους τελευταίους μήνες, επιδιώκοντας να μειώσει την απομόνωσή της και να βελτιώσει την οικονομία τη.
Η σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή, ενημερώθηκε επίσης ότι θα γίνει πλήρες μέλος στην επόμενη σύνοδο κορυφής της SCO.
Καλύπτοντας ένα τεράστιο τμήμα του πλανήτη από τη Μόσχα μέχρι το Πεκίνο, το μπλοκ αποτελεί περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και περιλαμβάνει τόσο κράτη μέλη όσο και έθνη παρατηρητές και «εταίρους διαλόγου».