ΑΘΗΝΑ
13:47
|
06.05.2024
Η ταινία απεικονίζει έναν χάρτη με την περικλειόμενη περιοχή της ΑΟΖ (nine-dash line) στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που αμφισβητείται από την κυβέρνηση του Βιετνάμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Βιετνάμ απαγόρευσε την εγχώρια διανομή της ταινίας «Barbie» λόγω μιας σκηνής που απεικονίζει έναν χάρτη με την περικλειόμενη περιοχή της ΑΟΖ (nine-dash line) στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που αμφισβητείται από την κυβέρνηση του Βιετνάμ.

Ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Κινηματογράφου του Βιετνάμ, υπό το Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού, δήλωσε ότι η απαγόρευση αποφασίστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Αξιολόγησης Κινηματογράφου του Βιετνάμ.

Η ταινία, εμπνευσμένη από την πασίγνωστη πλαστική κούκλα και με πρωταγωνίστρια την Αυστραλή ηθοποιό Μάργκοτ Ρόμπι, επρόκειτο να ξεκινήσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους του Βιετνάμ στις 21 Ιουλίου, την ίδια μέρα με την κυκλοφορία της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο επικεφαλής του τμήματος κινηματογράφου του Βιετνάμ, επιβεβαίωσε την απαγόρευση στην κρατική εφημερίδα Tuoi Tre (Νεολαία) τη Δευτέρα, αναφέροντας την εμφάνιση του χάρτη σε ορισμένες σκηνές.

«Δεν χορηγούμε άδεια κυκλοφορίας στην αμερικανική ταινία “Barbie” στο Βιετνάμ επειδή περιέχει την προσβλητική εικόνα της γραμμής της ΑΟΖ», φέρεται να είπε στην κρατική εφημερίδα Tuoi Tre.

Το Πεκίνο βασίζει την αξίωσή του για ολόκληρη σχεδόν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στη γραμμή σχήματος U που καταλαμβάνει σχεδόν όλα τα πλούσια σε πόρους ύδατα, τα οποία ένα διεθνές δικαστήριο έκρινε το 2016 ότι δεν είχε νομική βάση.

Το Βιετνάμ διεκδικεί επίσης μέρος της θάλασσας μαζί με άλλα παράκτια κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, που άσκησαν τη δικαστική αγωγή, και της Μαλαισίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ανόι λαμβάνει μέτρα κατά ταινιών λόγω της εκτεταμένης διεκδίκησης της Κίνας. Πέρυσι, απαγόρευσε την ταινία του Τομ Χόλαντ Uncharted, ενώ το 2019, η ταινία κινουμένων σχεδίων Abominable αποσύρθηκε από τις οθόνες μετά την ανακάλυψη σκηνών που έδειχναν τον χάρτη.

Η Barbie είναι μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες φέτος και πρωταγωνιστεί επίσης ο Ryan Gosling ως ο φίλος της Barbie, Ken. Η σκηνοθεσία είναι της Γκρέτα Γκέργουιγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μπάιντεν συναντά τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα