ΑΘΗΝΑ
06:15
|
04.05.2024
Το Κοσμοδρόμιο μίλησε με τη νεαρή εικαστικό για την πρόσφατη δουλειά της και τα μελλοντικά της σχέδια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κοσμοδρόμιο μίλησε με τη νέα εικαστικό και καλλιτέχνη MAT (κατά κόσμο Ματίλντα Τούμπουρου) με αφορμή τις πρόσφατες δουλειές της με τίτλο «Μπουσουλάω» και «Gimme more wine» αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια της.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του «Gimme more wine»;

Τον τελευταίο καιρό ο κόσμος του κρασιού έχει μπει περισσότερο στη ζωή μου. Η ιδέα ξεκίνησε από τη διασταύρωση αυτού του δεδομένου σε συνδυασμό με την ιδέα της εξελικτικής διαδικασίας των πραγμάτων, πώς ξεκινάει κάτι και πώς διαμορφώνεται στην πορεία του. Η συγκεκριμένη συλλογή είναι από τα έργα που έχουν έναν παιχνιδιάρικο τόνο δεν εμπεριέχουν κάποιου είδους σχολιασμό ως προς τα κοινωνικά δρώμενα. Εστιάζει στο παραμύθι και στο παιχνίδι, γεγονός που δεν συνηθίζω να κάνω αλλά με χαροποίησε και βγήκε πολύ αυθόρμητα, μέσα σε δύο ημέρες και μου έδωσε υλικό για τις επόμενες δουλειές.

Στον πολυχώρο τέχνης Κάμιρος τον Δεκέμβρη είδαμε το «Μπουσουλάω», μια έκθεση με κοινωνικά μηνύματα στο επίκεντρό της, με έντονη μάλιστα την κριτική διάσταση ως προς το ζήτημα της πατριαρχίας. Υπάρχει εξαρχής η ιδέα της στόχευσης σε μια συγκεκριμένη θεματική;

Περισσότερο έχει να κάνει με την ανάγκη να βρεθεί διέξοδος σε ένα προσωπικό αδιέξοδο, στην ανάγκη μου να εκφραστώ με βασικό άξονα το χιούμορ. Το ενδιαφέρον είναι πώς χρωματίζεται αυτή η ανησυχία μου με τις κοινωνικές προσλαμβάνουσες που υπάρχουν άρρητα γύρω μου και μέσα μου και αφορούν την πατριαρχία και τις γονεϊκές και ερωτικές σχέσεις εντός του πλαισίου της. Εξηγούνται δηλαδή στο τέλος κάθε έργου άλλα πράγματα από όσα θα ήθελα αρχικά να εκφράσω στον καμβά και αυτό από μόνο του είναι σαγηνευτικό και για εμένα.

«Μπάμπουσκα»

Εκτός από εικαστικός είσαι και ηθοποιός. Πόσο σε επηρεάζει αυτή σου η ιδιότητα στο κομμάτι της εικαστικής έμπνευσης;

Το θέατρο και οι κώδικές του είναι μέσα στη διαδικασία της δημιουργίας μου. Αντιλαμβάνομαι τα έργα σαν ζωντανούς μονολόγους στο θέατρο. Εξού και η διαρκής προσπάθειά μου είναι να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ κωμωδίας και αγριότητας. Μια ακόμη πηγή έμπνευσης είναι ο κόσμος των κόμικ, πχ η Βαβέλ με επηρέασε έμμεσα γιατί μου ήταν οικεία από τους δικούς μου που την έφερναν σπίτι και την καθιστούσαν έτσι προσβάσιμη με τον τρόπο τους.

«Ροζ Κορδέλα»

Με τι υλικά και χρώματα συνηθίζεις να δουλεύεις;

Συνήθως χρησιμοποιώ μολύβι. Είναι οικείο σε μένα υλικό από την παιδική μου ηλικία και προσδίδει μια λεπτομέρεια που την επιζητώ. Από εκεί και πέρα λάδι και ακρυλικό είναι στοιχεία που μπορεί κανείς να δει στο έργο μου.

«Διάβαση»

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου δημιουργικά;

Ετοιμάζω δύο μου έργα. Το ένα έχει τίτλο «Ωρολογοποιός» και έναν καμβά που έχω ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα που πάει πολύ ωραία σε δημιουργικό επίπεδο και έχει ύφος πιο παραμυθώδες και παιχνιδιάρικο. Η θεματική του δεύτερου αφορά το πρόβλημα της επικοινωνίας και την ιδέα της συνέχειας, έχει να κάνει με μια ροζ κορδέλα που περνάει μέσα από πολλά στόματα εν είδει μιας κοινωνικής μπάμπουσκα, σε ένα σχόλιο σχετικά με το ότι το ένα πρόσωπο μας διαδέχεται ένα άλλο.

«Κόκκινο τηλέφωνο»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι άλλη τοξικότητα

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα