ΑΘΗΝΑ
01:10
|
22.09.2024
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι οι δύο χώρες πρέπει να απορρίψουν τις εξωτερικές παρεμβάσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συνεργασία με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, κάλεσε το Τόκιο ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών Γουάνγκ Γι, σήμερα Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Πεκίνο με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοχέι Κόνο.

Κάνοντας λόγο για «κρίσιμη συγκυρία» στις σχέσεις Πεκίνου – Τόκιο, ο Κινέζος κορυφαίος διπλωμάτης, τόνισε ότι πρέπει να παραμεριστούν οι «εξωτερικές παρεμβάσεις» και οι δύο χώρες να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη όχι ως απειλή, αλλά ως εταίρο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε «αρνητικές», όπως τις χαρακτήρισε, κινήσεις της Ιαπωνίας στο ανοιχτό μέτωπο της Ταϊβάν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων της Ασίας παραμένουν τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωξαν βαθύτερους δεσμούς με τους συμμάχους τους στην περιοχή, μεταξύ άλλων με την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου.

Η Ιαπωνία έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες για την εισβολή σκαφών της κινεζικής ακτοφυλακής στα ύδατά της και είναι επιφυλακτική για την αυξημένη δραστηριότητα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού γύρω από την Ταϊβάν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γουάνγκ έκανε λόγο για υπόθαλψη αντικινεζικών αισθημάτων στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και φωτογράφισε τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι μια «συγκεκριμένη μεγάλη δύναμη εκτός της περιοχής» προσπαθεί να σπείρει διχόνοια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα επιβάλει ελέγχους εξαγωγών σε ορισμένους τύπους προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών, παράλληλα με τις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Η Κίνα ζήτησε από το Τόκιο να τερματίσει τους περιορισμούς, λέγοντας ότι θα βλάψουν τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γάζα: Δέκα νεκροί κατόπιν ισραηλινού χτυπήματος σε σχολείο

Ισραήλ: Κλείνει ο εναέριος χώρος στα βόρεια-Αναμαίνεται κλιμάκωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα