ΑΘΗΝΑ
18:13
|
13.05.2024
Υψηλός είναι ο δείκτης διαφθοράς στη χώρας, με βάση όσα θεωρούν οι πολίτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υψηλός είναι ο δείκτης διαφθοράς στη χώρας, με βάση όσα θεωρούν οι πολίτες. Συγκεκριμένα, με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου για το θέμα της διαφθοράς στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 97% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι ζει σε μια χώρα που η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη.

Το ποσοστό που, σχεδόν, αγγίζει το 100% έχει μεγάλη διαφορά από το γενικό ποσοστό σε επίπεδο ΕΕ, με το 70% των πολιτών που ρωτήθηκαν να θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στο κράτος μέλος τους.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία λοιπόν, η χώρα μας έρχεται πρώτη σε ποσοστό διαφθοράς μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με δεύτερη την Κροατία (96%) και τρίτη την Πορτογαλία (93%), ενώ ακολουθούν η Κύπρος (92%) και η Μάλτα (92%). Μικρότερο ποσοστό του 90% απάντησε θετικά για την ύπαρξη διαφθοράς στην Ισπανία (89%), την Ουγγαρία (88%) και την Ιταλία (85%). Στο μεταξύ, τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι σκανδιναβικές χώρες όπου η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να υποστηρίζει ότι υπάρχει διαφάνεια στους θεσμούς και την πολιτική ζωή. Η Σουηδία είναι τρίτη από το τέλος στη λίστα του Ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά στις χώρες της ΕΕ με ποσοστό 36%, προτελευταία έρχεται η Δανία με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό (21%), ενώ τα πρωτεία της διαφάνειας φαίνεται να καταλαμβάνει η Φινλανδία με ποσοστό 13%. Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό της Νορβηγίας, ωστόσο, με 60%.

Αναφορικά με τη σχέση του κράτους και των πολιτικών με τις επιχειρήσεις ανά χώρα μέλος της ΕΕ, οι απαντήσεις των Ευρωπαίων πολιτών υποστηρίζουν σε ποσοστό 78% ότι οι δεσμοί της επίσημης πολιτικής με τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι πράγματι πολλοί στενοί και κατά συνέπεια οδηγούν στη διαφθορά.

Από το 78%, το 60% πιστεύει ακόμα ότι η διαφθορά είναι οργανικό στοιχείο της επιχειρηματικής κουλτούρας και απορρέει από αυτή στη χώρα τους, ενώ το 57% συμφωνεί ότι στη χώρα τους, ο μόνος τρόπος για να πετύχεις στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι να έχεις πολιτικές διασυνδέσεις.

Πάνω από 7/10 ερωτηθέντες θεωρούν απαράδεκτη την κουλτούρα των δώρων (72%) ή των εξυπηρετήσεων (72%) με αντάλλαγμα μια υπηρεσία ή παροχή με φαστ τρακ διαδικασίες (ακόμη και με υπόγειο τρόπο και παράνομα μέσα) από έναν κρατικό ή δημόσιο θεσμό, ενώ το 83% θεωρεί απαράδεκτο τον χρηματισμό για τον ίδιο λόγο.

Συνολικά, το 64% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι απαράδεκτη. Ωστόσο, το 27% πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να κάνει κάποιος δώρο ή εξυπηρέτηση (26%), προκειμένου να πάρει κάτι από τη δημόσια διοίκηση ή μια δημόσια υπηρεσία, ενώ το 16% πιστεύει ότι είναι αποδεκτός ο χρηματισμός με αντάλλαγμα.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η τοποθέτηση των ευρωπαίων πολιτών στο ερώτημα πώς κρίνουν τις προσπάθειες των χωρών τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς μόνο το 35% απάντησε ότι τα μέτρα κατά της διαφθοράς εφαρμόζονται αμερόληπτα και χωρίς υστεροβουλία, μόνο το 32%  ότι υπάρχουν αρκετές επιτυχείς διώξεις για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από πρακτικές διαφθοράς, μόνο το 30% ότι οι προσπάθειες της εθνικής τους κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές και μόνο το 29% ότι υπάρχει επαρκής διαφάνεια και εποπτεία της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στη χώρα τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ολλανδία: Εξαπλώνονται οι αντιδράσεις στα πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Γάζα

Ο Μαρινάκης νοιάστηκε για τα λεφτά μας και τα «έχωσε» στη Μαρίνα Σάττι

Προσήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη θετική ατζέντα αλλά και κόντρα για τη Χαμάς (video)

Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις από την EBU για την απαγόρευση της σημαίας της Ε.Ε. στην Eurovision

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα