Οι υγειονομικές αρχές της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν την εξάπλωση της θανατηφόρας νόσου της διφθερίτιδας στην πρωτεύουσα της χώρας, Αμπούτζα, μετά τον θάνατο ενός τετράχρονου παιδιού.
Οι λοιμώξεις από την εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει το λαιμό και τη μύτη και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από το περασμένο έτος σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νιγηρίας.
Σχεδόν 800 κρούσματα της νόσου είχαν επιβεβαιωθεί στη Νιγηρία έως τις 30 Ιουνίου, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 14 ετών, πρόσθεσε.
«Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί συνολικά 80 θάνατοι μεταξύ όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ιφεντάγο Αντετίφα, στη δήλωση.
Η διφθερίτιδα, αν και δυνητικά θανατηφόρα, μπορεί να προληφθεί με τα συνήθη παιδικά εμβόλια. Ωστόσο, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έχει τροφοδοτήσει την εξάπλωση της νόσου στη Νιγηρία «παρά τη διαθεσιμότητα ενός ασφαλούς και οικονομικά αποδοτικού εμβολίου στη χώρα», είπε ο Αντετίφα.
Πρόσθεσε ότι πάνω από το 80% όσων έχουν μολυνθεί από τη νόσο στη Νιγηρία δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.
Η διφθερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω άμεσης επαφής ή με αιωρούμενα σταγονίδια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο, σημειώνει ο ΠΟΥ, αλλά τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν, διευκρινίζει.
Η Νιγηρία είχε κρούσματα διφθερίτιδας στο παρελθόν, αλλά οι λοιμώξεις ήταν λίγες σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει τώρα.
Το 2011, αναφέρθηκαν 98 περιπτώσεις της νόσου στη βορειοανατολική πολιτεία του Μπόρνο.