ΑΘΗΝΑ
20:57
|
07.05.2024
Στα τέλη Μαΐου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμμαχία Θαλάσσιας Ασφάλειας της Μέσης Ανατολής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πολεμικό Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) κατάφερε σήμερα να ακινητοποιήσει ένα πλοίο που μετέφερε ένα εκατομμύριο λίτρα λαθραίου πετρελαίου στον Κόλπο.

Τα περιπολικά πλοία του IRGC στον Κόλπο σταμάτησαν με δικαστική απόφαση ένα πλοίο με 12μελές πλήρωμα που μετέφερε 900 τόνους λαθραίων καυσίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Fars.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση, αναφέρει το Almayadeen.

Αυτό έρχεται, αφότου μια ιρανική στρατιωτική πηγή διέψευσε χθες τους ισχυρισμούς του αμερικανικού ναυτικού ότι το Ιράν προσπάθησε να καταλάβει δύο πετρελαιοφόρα κοντά στο Στενό του Ορμούζ.

Το Πεντάγωνο εξέδωσε δήλωση νωρίτερα την ίδια ημέρα υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ απέτρεψαν δύο ξεχωριστές προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν να καταλάβει δύο εμπορικά πετρελαιοφόρα στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, υποστηρίζοντας ότι σε μία από αυτές τις απόπειρες, οι ιρανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ προς το δεξαμενόπλοιο.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ CENTCOM ισχυρίστηκε ότι ένα ιρανικό σκάφος προσπάθησε να καταλάβει το δεξαμενόπλοιο TRF Moss με σημαία Νήσων Μάρσαλ κοντά στον Κόλπο του Ομάν και μετά από περίπου τρεις ώρες, το σκάφος προσπάθησε να καταλάβει το δεξαμενόπλοιο Richmond Voyager με σημαία Μπαχαμών.

Το Richmond Voyager διαχειρίζεται από την αμερικανική πετρελαϊκή Chevron και είναι ελληνικής ιδοκτησίας.

Το Richmond Voyager, είχε συγκρουσθεί με ένα ιρανικό σκάφος και το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε δικαστική εντολή να το συλλάβει, μετέδωσε την επόμενη ημέρα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRINN επικαλούμενο το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης της Επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν.

Στα τέλη Μαΐου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την παύση της συμμετοχής τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμμαχία Θαλάσσιας Ασφάλειας της Μέσης Ανατολής.

Μετά την ανακοίνωση των ΗΑΕ, ο Διοικητής του Ιρανικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, αποκάλυψε ότι το ναυτικό του Ιράν και οι παρακείμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, της Ινδίας και του Ιράκ, θα δημιουργήσουν έναν νέο ναυτικό συνασπισμό στο εγγύς μέλλον.

Ο Ιρανί τόνισε ότι σχεδόν όλες οι χώρες στην περιοχή του Βόρειου Ινδικού Ωκεανού έχουν συμφωνήσει να σταθούν στο πλευρό του Ιράν και να καταβάλουν εντατές προσπάθειες για την εδραίωση της ασφάλειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα