Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προέτρεψε το Σάββατο σε στενότερη επικοινωνία μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών για τη βελτίωση της λήψης οικονομικών αποφάσεων και προκάλεσε την Κίνα να συμμετάσχει σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, αναφέρει το Reuters.
Παρά τις διμερείς εντάσεις, το ρεκόρ υψηλού εμπορίου ΗΠΑ-Κίνας πέρυσι έδειξε ότι υπήρχε «άφθονο περιθώριο» για συμμετοχή στο εμπόριο και τις επενδύσεις και ήταν κρίσιμο να επικεντρωθούμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να αντιμετωπίσουμε τις διαφωνίες μέσω διαλόγου, είπε η Γέλεν στον Κινέζο πρωθυπουργό Χε Λιφένγκ κατά την έναρξη μιας συνάντησης.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου πέντε ώρες και ακολούθησε δείπνο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.
Η επίσκεψη της Γέλεν μέχρι την Κυριακή είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να επιδιορθώσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που πλήττονται από ζητήματα από την Ταϊβάν έως την τεχνολογία που έχουν προσελκύσει τους συμμάχους τους στον ανταγωνισμό τους, έχοντας αντίκτυπο σε εταιρείες και εμπορικούς δεσμούς.
Όπως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στην προεδρία του Τζο Μπάιντεν, η Γέλεν επιδιώκει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της συνδιαλλαγής και της συνέχισης να πιέζει το Πεκίνο να σταματήσει τις πρακτικές που η Ουάσιγκτον λέει ότι είναι επιβλαβείς για τις αμερικανικές και δυτικές εταιρείες.
Και οι δύο πλευρές έχουν υποβαθμίσει τις προσδοκίες για επιτεύγματα, ενώ χαιρετίζουν την ευκαιρία για ειλικρινή, πρόσωπο με πρόσωπο διπλωματία.
«Εν μέσω μιας περίπλοκης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, υπάρχει πιεστική ανάγκη οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες να επικοινωνήσουν στενά και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις απαντήσεις μας σε διάφορες προκλήσεις», είπε η Γέλεν στον Χε, τον πρόσφατα διορισμένο τσάρο της οικονομίας της Κίνας.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε «να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να κατανοήσουν πληρέστερα τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για την ενίσχυση των οικονομιών μας», είπε.
Ταυτόχρονα, η Γέλεν επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να διασφαλίσει υγιή ανταγωνισμό με ένα «δίκαιο σύνολο κανόνων» που θα ωφελούσε και τις δύο χώρες με την πάροδο του χρόνου.
Συναντώντας τη στον κρατικό ξενώνα Diaoyutai όπου γίνονται συχνά δεκτοί ξένοι αξιωματούχοι, είπε ότι ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με τη Γέλεν.
Η Γέλεν είπε σε μια ομάδα γυναικών οικονομολόγων το Σάββατο ότι βρισκόταν «στο Πεκίνο αυτήν την κρίσιμη στιγμή γιατί, παρ’ όλες τις διαφωνίες μεταξύ των εθνών μας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των λαών μας να βελτιώσουμε τη σχέση μας και να διατηρούμε ανοιχτές και ειλικρινείς γραμμές επικοινωνίας».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει τις ρίζες της στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του αμερικανικού και του κινεζικού λαού. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να εμβαθύνουμε αυτούς τους δεσμούς, ειδικά καθώς η Κίνα ανοίγει ξανά μετά από τρία χρόνια lockdown λόγω COVID.»
Η οικονομία της Κίνας δεν κατάφερε να ανακάμψει όσο ισχυρά αναμενόταν, αυξάνοντας τον κίνδυνο παγκόσμιας επιβράδυνσης.
«Να συναντήσετε την Κίνα στη μέση»
Καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εμπλακούν εκ νέου σε όλα τα επίπεδα, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα πει στην Ουάσιγκτον να συνδυάσει τα λόγια με τη δράση, επισημαίνοντας τις συνεχιζόμενες κινήσεις των ΗΠΑ να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών.
Το Πεκίνο αρνήθηκε επίσης να επαναλάβει τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, ενώ οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα κατά τη διάρκεια ενός εμπορικού πολέμου υπό τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, παραμένουν άθικτοι.
Η Κίνα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ξαφνικά ελέγχους εξαγωγών σε δύο μέταλλα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε ημιαγωγούς και ηλεκτρικά οχήματα στο όνομα της προστασίας της εθνικής της ασφάλειας και συμφερόντων.
Ωστόσο, ο πρόσφατα διορισμένος πρωθυπουργός Λι Κιανγκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω διάλογο, προτρέποντας τη Γέλεν την Παρασκευή να «συναντήσει την Κίνα στα μισά του δρόμου», καθώς και οι δύο πλευρές διοχετεύουν «θετική ενέργεια» στις διμερείς σχέσεις.
Παρά τις συζητήσεις για οικονομική αποσύνδεση ΗΠΑ-Κίνας, στην οποία και οι δύο χώρες αντιτίθενται, τα στοιχεία δείχνουν μια θεμελιωδώς σταθερή εμπορική σχέση, με το αμφίδρομο εμπόριο να αγγίζει τα 690 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επικοινωνούν απευθείας τις ανησυχίες τους σχετικά με συγκεκριμένες οικονομικές πρακτικές και θα λάβουν στοχευμένες ενέργειες για την προστασία της εθνικής τους ασφάλειας, είπε η Γέλεν.
Προέτρεψε την Κίνα να μην επιτρέψει σε όποιες διαφωνίες «να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις, ιδιαίτερα αυτές που προκύπτουν από την έλλειψη επικοινωνίας, η οποία μπορεί να επιδεινώσει άσκοπα τη διμερή μας οικονομική και χρηματοπιστωτική σχέση».
Η Γέλεν είπε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και ειδικούς για το κλίμα το Σάββατο ότι η Κίνα έχει την ικανότητα να βοηθήσει τον κόσμο να αντιμετωπίσει την «υπαρξιακή απειλή» της κλιματικής αλλαγής.
Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον πρέπει να ηγηθούν βοηθώντας τα φτωχά έθνη να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είπε σε στρογγυλή τράπεζα.
Η συνεργασία για τη χρηματοδότηση του κλίματος ήταν μια «κρίσιμη» ευθύνη «των δύο μεγαλύτερων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο και των μεγαλύτερων επενδυτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε.
Η Κίνα, που έχει χαρακτηριστεί ως αναπτυσσόμενη χώρα από τα Ηνωμένα Έθνη, έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι ήταν ευθύνη των ανεπτυγμένων κρατών να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να πληρώσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, το Πεκίνο λέει ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε «απώλειες και ζημιές» λόγω της κλιματικής αλλαγής σε εθελοντική βάση.