ΑΘΗΝΑ
00:13
|
29.11.2023
Η ολλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε την Παρασκευή, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τον περιορισμό της μετανάστευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ολλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε την Παρασκευή, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τον περιορισμό της μετανάστευσης, η οποία θα προκαλέσει νέες εκλογές το φθινόπωρο, μεταδίδει το Reuters.

Η κρίση πυροδοτήθηκε από την ώθηση του συντηρητικού κόμματος VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να περιορίσει τη ροή των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία, την οποία αρνήθηκαν να υποστηρίξουν δύο από τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι εταίροι του συνασπισμού έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Σήμερα, δυστυχώς, πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι διαφορές έχουν γίνει ανυπέρβλητες. Ως εκ τούτου, θα υποβάλω την παραίτηση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου στον βασιλιά», δήλωσε ο Ρούτε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. .

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ρούτε ζήτησε υποστήριξη για μια πρόταση να περιοριστεί η είσοδος παιδιών προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και να αναγκαστούν οι οικογένειες να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν μπορέσουν να ενωθούν.

Αυτή η τελευταία πρόταση ξεπέρασε τα όρια για τη μικρή Χριστιανική Ένωση και τη φιλελεύθερη D66, προκαλώντας αδιέξοδο.

Ο συνασπισμός του Ρούτε θα παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά τις νέες εκλογές, μια διαδικασία που στο διαλυμένο πολιτικό τοπίο της Ολλανδίας συνήθως διαρκεί μήνες.

Το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την εθνική εκλογική επιτροπή, ανέφερε ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει για νέες πολιτικές, αλλά ο Ρούτε είπε ότι δεν θα επηρεάσει την υποστήριξη της χώρας προς την Ουκρανία.

Η Ολλανδία έχει ήδη μια από τις πιο σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης, αλλά υπό την πίεση των δεξιών κομμάτων, ο Ρούτε προσπαθούσε επί μήνες να αναζητήσει τρόπους για να μειώσει περαιτέρω την εισροή αιτούντων άσυλο.

Οι αιτήσεις ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο πέρυσι σε πάνω από 46.000 και η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περισσότερες από 70.000 φέτος – ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 2015.

Αυτό θα επιβαρύνει και πάλι τις εγκαταστάσεις ασύλου της χώρας, όπου για μήνες πέρυσι εκατοντάδες πρόσφυγες αναγκάζονταν να κοιμούνται βαριά με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής ή υγειονομική περίθαλψη.

Ο Ρούτε είπε πέρυσι ότι ένιωθε «ντροπή» για τα προβλήματα, αφού η ανθρωπιστική ομάδα Γιατροί χωρίς Σύνορα έστειλε μια ομάδα στην Ολλανδία για πρώτη φορά, για να βοηθήσει με τις ιατρικές ανάγκες των μεταναστών στο κέντρο διεκπεραίωσης αιτημάτων ασύλου.

Υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες στις εγκαταστάσεις, κυρίως με τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στην Ολλανδία. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των εταίρων του συνασπισμού που θεώρησαν ότι οι πολιτικές του πήγαν πολύ μακριά.

Ο Ρούτε, 56 ετών, είναι ο μακροβιότερος κυβερνητικός ηγέτης στην ολλανδική ιστορία και ο παλαιότερος στην ΕΕ μετά τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας. Στις επόμενες εκλογές αναμένεται να ηγηθεί και πάλι του κόμματός του VVD.

Ο σημερινός συνασπισμός του Ρούτε, ο οποίος ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2022, ήταν η τέταρτη διαδοχική κυβέρνησή του από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2010.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί Παλαιστίνιοι έφηβοι από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Ο γιος Νετανιάχου επέστρεψε από το Μαϊάμι

Δεκέμβριο η συνάντηση Ραϊσί-Ερντογάν

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Κάμερον στο φόντο της κρίσης Σούνακ-Μητσοτάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα