Η Goldman Sachs προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια η Ινδία θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εκτίμηση αρκετά κοντά σε εκείνες των S&P Global και Morgan Stanley που έχουν επίσης προβλέψει ότι η Ινδία πρόκειται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030.
Επί του παρόντος, η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πίσω από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά η ραγδαία άνοδος της οικονομίας της στην παγκόσμια σφαίρα, αποτελεί κοινό τόπο για τους διεθνείς αναλυτές κυρίως λόγω της προόδου στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας, στις υψηλότερες επενδύσεις κεφαλαίου και στην αυξανόμενη παραγωγικότητα των εργαζομένων.
«Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο λόγος εξάρτησης της Ινδίας θα είναι ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών», αναφέρει ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Research με πεδίο έρευνας την Ινδία, Σαντάνου Σενγκούπτα.
Ο λόγος εξάρτησης μιας χώρας μετριέται με τον αριθμό των εξαρτημένων ατόμων έναντι του συνολικού πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Ένας χαμηλός λόγος εξάρτησης δείχνει ότι υπάρχουν αναλογικά περισσότεροι ενήλικες σε ηλικία εργασίας που είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους νέους και τους ηλικιωμένους.
Ο Σενγκούπτα εκτιμά ότι το κλειδί για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού της Ινδίας είναι η ενίσχυση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού της και προβλέπει ότι η χώρα θα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εξάρτησης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών για τα επόμενα 20 χρόνια. «Αυτό αποτελεί ένα πραγματικά το παράθυρο για την Ινδία να τα καταφέρει σωστά όσον αφορά τη δημιουργία παραγωγικής ικανότητας, τη συνέχιση της ανάπτυξης των υπηρεσιών, τη συνέχιση της ανάπτυξης των υποδομών», προσθέτει.
Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει θέσει προτεραιότητα στη δημιουργία υποδομών, ειδικά στη δημιουργία δρόμων και σιδηροδρόμων. Ο πρόσφατος προϋπολογισμός της χώρας στοχεύει στη συνέχιση των 50ετών προγραμμάτων άτοκων δανείων προς τις κρατικές κυβερνήσεις, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις σε υποδομές.
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ιδιωτικό τομέα να κλιμακώσει τη δημιουργία δυναμικότητας στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, προκειμένου να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να απορροφήσει το μεγάλο εργατικό δυναμικό.
Τεχνολογία και επενδύσεις
Αιχμή του δόρατος στην οικονομική τροχιά της Ινδίας αποτελεί η πρόοδός της στην τεχνολογία και την καινοτομία, αναφέρει η Goldman Sachs.
Τα έσοδα της βιομηχανίας τεχνολογίας της Ινδίας, κυρίως από τους κλάδους της Τεχνητής Νοημοσύνης και των προϊόντων λογισμικού αναμένεται να αυξηθούν κατά 245 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τη Nasscom, τη μη κυβερνητική εμπορική ένωση της Ινδίας.
Επιπλέον, η διεθνής επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι επενδύσεις κεφαλαίου θα είναι ένας άλλος σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της Ινδίας. «Το ποσοστό αποταμίευσης της Ινδίας είναι πιθανό να αυξηθεί με την πτώση των δεικτών εξάρτησης, την αύξηση των εισοδημάτων και τη βαθύτερη ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, κάτι που είναι πιθανό να καταστήσει διαθέσιμο το απόθεμα κεφαλαίων για την προώθηση περαιτέρω επενδύσεων», αναφέρει η σχετική έκθεση.
Η αχίλλειος πτέρνα
Η αχίλλειος πτέρνα της Ινδίας είναι το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό – και αν αυτό αυξάνεται με τον ρυθμό που προβλέπει η Goldman Sachs.
Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην Ινδία έχει μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, σημειώνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι «σημαντικά χαμηλότερο» από αυτό των ανδρών.
«Μόλις το 20% των γυναικών σε ηλικία εργασίας στην Ινδία εργάζονται», αναφέρει έκθεση της επενδυτικής τράπεζας τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι ο χαμηλός αυτός αριθμός μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες καλύπτουν συνήθως θέσεις μερικής απασχόλησης με μεμονωμένα μεροκάματα, που δεν λαμβάνονται υπόψη στις μετρήσεις της επίσημης απασχόλησης.
Οι καθαρές εξαγωγές έχουν επίσης αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ινδίας, με την χώρα να εμφανίζει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sacks, που υπογραμμίζει ότι ωστόσο, ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών έχουν αμβλύνει τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.
Η οικονομία της Ινδίας καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση, σε αντίθεση με πολλές πιο εξαρτώμενες από τις εξαγωγές οικονομίες της περιοχής, με έως και το 60% της ανάπτυξής της να αποδίδεται κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman.
Το ΑΕΠ της Ινδίας το πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 6,1%, ξεπερνώντας εύκολα τις προσδοκίες του Reuters για ανάπτυξη 5%. Η ανάπτυξη της χώρας για ολόκληρο το έτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 7,2%, έναντι αύξησης 9,1% το οικονομικό έτος 2021-2022.