ΑΘΗΝΑ
00:21
|
24.09.2024
Όσο και αν όλοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν έκαναν παζάρια με τον σουλτάνο για την ένταξη της Σουηδίας, η συγκυρία άλλα υποδηλώνει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσο και αν Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμως δηλώνουν ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των αεροσκαφών F-16 είναι δύο ζητήματα που δεν συνδέονται, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκυρία που επέλεξε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, για να τονίσει ότι το θέμα έχει σχεδόν λήξει.

Λίγες ώρες μετά την υποχώρηση της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κει ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν, ο Σάλιβαν μιλώντας ενόψει της Συνόδου της Συμμαχίας στο Βίλινους έκανε σαφές πως «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο», προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καμία επιφύλαξη και «σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά των αεροσκαφών», χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ που κατ’ επανάληψη είχε δεσμευτεί ότι δεν επιτρέψει να περάσει η συμφωνία Άγκυρας – Ουάσιγκτον για την παραχώρηση των F-16, έβαλε «νερό στο κρασί του», ανακοινώνοντας ότι θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του.

Κάνοντας λόγο για «προσωρινή κάμψη της επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της», ο δημοκρατικός γερουσιαστής ανέφερε ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λίβανος: 356 νεκροί, 1.246 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις- Νέα επιδρομή στη Βηρυτό (UPD)

Γεραπετρίτης για Ισραήλ, Λίβανο και Γάζα στο πρακτορείο Reuters

Αίγυπτος και Τουρκία κατά των ισραηλινών επιδρομών στο Λίβανο

Για το Πεντάγωνο, το σημερινό αιματοκύλισμα του Λιβάνου από το Ισραήλ είναι… ανταλλαγή πυρών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα