ΑΘΗΝΑ
05:18
|
08.05.2024
Πάνω από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τετ-α-τετ είχαν για περισσότερη από μία ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση μετά την επικράτηση και των δύο επί των αντιπάλων τους στις εκλογικές διαδικασίες των χωρών τους.

«Έχουμε νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και υπάρχει επαφή» ήταν τα πρώτα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Τούρκο πρόεδρο, με τους δύο άνδρες να κάνουν μία θερμή χειραψία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε και εδώ μια νέα ομάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη και τον Ιμπραήμ Καλίν για τα νέα του καθήκοντα.

nato1

Δίπλα στους δύο ηγέτες, στη συνάντηση τους σήμερα, βρίσκονταν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γεραπετρίτης και Φιντάν, όπως και οι διπλωματικοί σύμβουλοι τους, η Άννα-Μαρια Μπούρα και ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του συμφωνήθηκε η επικοινωνία Ελλάδας-Τουρκίας για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, άρα έχουμε μια νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.

Μητσοτάκης: Κι εμείς έχουμε νέα ομάδα πια στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και έχουν μια καλή επαφή.

Μητσοτάκης: «Σημαντικές διαφορές με Τουρκία, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη»

Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των δικών του προθέσεων κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησης, δηλώνοντας: «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε, προφανώς, σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα