Τα υψηλά ποσοστά θανάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται στις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής στη Βόρεια και Νότια Αμερική, κάτι που πιθανότατα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον ρατσισμό με τη μορφή λεκτικής και σωματικής κακοποίησης από ιατρούς και υγειονομικούς, άρνηση ποιοτικής ιατρικής φροντίδας και άρνηση ανακούφισης από τον πόνο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.
Η νέα ανάλυση του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) καταρρίπτει τις εσφαλμένες αντιλήψεις ότι οι επιλογές του τρόπου ζωής των μαύρων γυναικών ή η γενετική αποτελούν τη βάση των κακών τοκετών τους, είπαν οι ερευνητές.
Βασιζόμενοι σε κυβερνητικά δεδομένα και δημοσιευμένες μελέτες, βρήκαν ότι οι μαύρες και πολυφυλετικές γυναίκες αφρικανικής καταγωγής αντιμετωπίζουν μειονεκτήματα που βασίζονται σε ρατσιστικά κίνητρα όσον αφορά την ιατρική εκπαίδευση, τη χάραξη πολιτικής και την παροχή υπηρεσιών υγείας.
High rates of pregnancy-related deaths among women of African descent in North and South America are likely due largely to racism – UNFPAhttps://t.co/jdJsF7IETS
— TRT World (@trtworld) July 12, 2023
Τα ιατρικά εγχειρίδια, για παράδειγμα, διδάσκουν τον τοκετό με βάση το σχήμα της πυέλου που είναι κοινό για τις Ευρωπαίες γυναίκες, αλλά πολύ μεταβλητό μεταξύ των γυναικών άλλων εθνοτήτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποτροπιασμών κατά τη διάρκεια του τοκετού, αναφέρει η έκθεση.
Πολλοί γιατροί μαθαίνουν επίσης, εσφαλμένα, ότι οι μαύροι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο πόνο λόγω παχύτερου δέρματος και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αιμορραγία μετά τον τοκετό επειδή το αίμα τους πήζει πιο γρήγορα, πρόσθεσε η έκθεση.
Επιπλέον, οι μαύρες γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνότερα δομικά εμπόδια που σχετίζονται με τη μεταφορά, την ιατρική ασφάλιση και την έλλειψη αποδεκτών, πολιτιστικά κατάλληλων υπηρεσιών υγείας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Κατάφεραν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης μόνο σε εννέα από τις 35 χώρες στη Βόρεια και Νότια Αμερική: Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Παναμάς, Σουρινάμ, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ουρουγουάη. Αυτές ήταν οι μόνες χώρες με συγκρίσιμα δεδομένα πρόσφατης εθνικής έρευνας που διαστρωματώθηκαν ανά εθνικότητα, φυλή ή χρώμα δέρματος.
“Fighting racism must be a shared effort, and partnerships are critical.”
— United Nations Human Rights Council ? #HRC53 (@UN_HRC) July 11, 2023
At the @UN Human Rights Council, @UNHumanRights deputy chief @NadaNashif calls for greater efforts to foster change that can put an end to racism, racial discrimination and related intolerance.#HRC53 pic.twitter.com/qmB69Ss0fK
Η μεγαλύτερη απόκλιση στα ποσοστά θανάτων ανάμεσα σε έγκυες γυναίκες ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι μαύρες γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός έξι εβδομάδων από τον τοκετό σε σύγκριση με τις μη μαύρες και τις μη Ισπανόφωνες γυναίκες, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, οι μαύρες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πηγαίνουν καλύτερα από τις μη μαύρες σε άλλες χώρες, είπαν οι ερευνητές.
Το υψηλότερο εισόδημα και η εκπαίδευση δεν ήταν προστατευτικά. Οι θάνατοι γυναικών κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό μεταξύ των αφροαμερικανών αποφοίτων κολεγίων των ΗΠΑ ήταν 5,2 φορές υψηλότεροι από ό,τι μεταξύ των λευκών αποφοίτων κολεγίου και 1,6 φορές υψηλότεροι από ό,τι στις λευκές γυναίκες με λιγότερο από απολυτήριο γυμνασίου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι πολιτικές για την υγεία της μητέρας σπάνια υπερβαίνουν τις φυλετικές διαφορές στα αποτελέσματα, είπε η Πατρίσια Ντα Σίλβα, σύμβουλος προγράμματος για την Πρωτοβουλία του UNFPA για άτομα αφρικανικής καταγωγής.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα συλλέγονται και αναλύονται με τρόπους που επιτρέπουν στοχευμένες πολιτικές που μπορούν να συρρικνώσουν τα κενά στην ποιότητα της περίθαλψης, είπε.